Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Πίτσα με βάση από κουνουπίδι …

… Στη μόδα φέτος δεν είναι μόνο τα λεοπάρ ή τα κάθε λογής άνιμαλ πριντς που κάνουν τις γυναικοπαρέες να μοιάζουν με αγέλες της σαβάνας. Είναι και οι εναλλακτικές συνταγές που απευθύνονται σε χορτοφάγους, vegan, ανθρώπους που αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, δυσανεκτικούς στη γλουτένη, απελπισμένες μανάδες που  πασχίζουν να ταΐσουν λαχανικά το παιδί τους ή απλώς σε ανήσυχους ουρανίσκους.
Δημοφιλέστατη ανάμεσά τους είναι η πίτσα με βάση από κουνουπίδι. Και όχι άδικα. Με λίγο κόπο ή μπελά έχεις μια εξαιρετική παραλλαγή ζύμης που σε ξεγελάει οπτικά και μια νόστιμη υγιεινή πίτσα …



Πίτσα με βάση από κουνουπίδι



         υλικά:
1 μικρό κουνουπίδι (περίπου 650 γρ.)
1 αυγό
30 γρ. σκληρό τυρί (εδώ ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά)
σάλτσα ντομάτας
ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα





Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά.

Από το κουνουπίδι χρησιμοποιούμε μόνο τα μπουκετάκια χωρίς τα κοτσάνια. 

Κόβουμε τα μπουκετάκια σε πιο μικρά κομμάτια και τα αλέθουμε στο multi ή στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.






Βάζουμε το κουνουπίδι σε γυάλινο σκεύος, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό και το περνάμε από τα μικροκύματα για 5΄. 





Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε πετσέτα κουζίνας. 

Το στύβουμε πολλές φορές για να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό, διαφορετικά η βάση της ζύμης δεν θα είναι συμπαγής.





Βάζουμε σε μπωλ το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το αυγό και το τριμμένο τυρί. 

Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.






Ανοίγουμε μια κόλλα αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τη ζύμη δίνοντας το σχήμα που προτιμάμε. 

Η ποσότητα δίνει μια κλασσική στρογγυλή βάση ή μια λεπτή και πιο μεγάλη παραλληλόγραμμη.







Ψήνουμε τη βάση της πίτσας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς κελσίου για 15΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.







Ξεφουρνίζουμε και απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας. 

Σκορπίζουμε από πάνω τα τυριά και τα αλλαντικά ή τα ‘toppings’ της επιλογής μας.







Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου.





Σερβίρουμε αμέσως.

        

  











  
  
  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου