… Μια μέρα αναρωτήθηκα αν έχει σκεφτεί κανείς ποτέ να συνδυάσει μακαρόνια και πατάτες. Κι αφορμή ήταν όλοι εκείνοι που τρώνε ψωμί με τα μακαρόνια. Άμυλο με άμυλο; Μάλιστα, μαντάμ, άμυλο με άμυλο. Πιο μάγκας είναι ο Παϊτέρης με το ‘πυρκαγιά με πυρκαγιά’;
Μόνο που αυτός που το εσκέφθη δεν ήταν λαίμαργος Έλληνας με κακές διατροφικές συνήθειες, αλλά μελαχρινός Ναπολιτάνος - ή μάλλον η φουκαριάρα η μάνα του που έψαχνε τρόπους να χορτάσει με το τίποτα σχεδόν δεκάδες στόματα.
Το pasta e patate λοιπόν είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό της περιοχής της Νάπολης και λαμπρός εκπρόσωπος της cucina povera, της φτωχικής κουζίνας που δημιούργησε θαύματα όπως οι μελιτζανοκεφτέδες Καλαβρίας, τα κεφτεδάκια ή τα γιουβαρλάκια από ψωμί.
Με ελάχιστα υλικά, με μαζώματα ουσιαστικά, όπως οι σκληρές ξεραμένες κόρες του τυριού ή ελάχιστο χοιρινό λίπος, με πατάτες και ό,τι κοντό ζυμαρικό έχει περισσέψει -κοφτό, πλεξούδες, νιόκι, πενάκι - και δε φτάνει να μαγειρευτεί από μόνο του, φτιάχνεις ένα χορταστικό, ζουμερό και απολαυστικό πιάτο …
Μόνο που αυτός που το εσκέφθη δεν ήταν λαίμαργος Έλληνας με κακές διατροφικές συνήθειες, αλλά μελαχρινός Ναπολιτάνος - ή μάλλον η φουκαριάρα η μάνα του που έψαχνε τρόπους να χορτάσει με το τίποτα σχεδόν δεκάδες στόματα.
Το pasta e patate λοιπόν είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό της περιοχής της Νάπολης και λαμπρός εκπρόσωπος της cucina povera, της φτωχικής κουζίνας που δημιούργησε θαύματα όπως οι μελιτζανοκεφτέδες Καλαβρίας, τα κεφτεδάκια ή τα γιουβαρλάκια από ψωμί.
Με ελάχιστα υλικά, με μαζώματα ουσιαστικά, όπως οι σκληρές ξεραμένες κόρες του τυριού ή ελάχιστο χοιρινό λίπος, με πατάτες και ό,τι κοντό ζυμαρικό έχει περισσέψει -κοφτό, πλεξούδες, νιόκι, πενάκι - και δε φτάνει να μαγειρευτεί από μόνο του, φτιάχνεις ένα χορταστικό, ζουμερό και απολαυστικό πιάτο …
Pasta e patate
Ζυμαρικά με πατάτες
υλικά:
250 γρ. κοντά ζυμαρικά (εδώ νιόκι)
500 γρ. πατάτες
8 τοματίνια
6 φέτες μπέικον
κυβάκια σκληρού τυριού (εδώ κόρες από ρεγκάτο)
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
1 μικρό καρότο
ζωμός κότας ή ζεστό νερό
Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα πολτοποιούμε στο multi.
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.
Ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί μέχρι να βγάλει το μπέικον το λίπος του και να γαργαλήσει τα ρουθούνια μας.
Προσθέτουμε και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις πάρουν λίγο χρώμα και οι πατάτες ρίχνουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε ζωμό αρκετό για να σκεπαστούν όλα και να περισσεύει αρκετό υγρό.
Η συνταγή, όπως και οι αντίστοιχες παραδοσιακές ελληνικές, δε δίνει ακριβείς ποσότητες των υλικών.
Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά θα βράσουν μέσα στο ζωμό με τις πατάτες και το φαγητό πρέπει να παραμείνει ζουμερό, ρίχνουμε με το μάτι αρκετό ζωμό και να χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο κατά το διάρκεια του μαγειρέματος.
Βράζουμε για 5΄ περίπου και προσθέτουμε τα ζυμαρικά ελέγχοντας το χρόνο βρασμού τους ώστε να είναι αρκετός για να μαλακώσουν και οι πατάτες αλλά να μην παραβράσουν.
3΄-4΄ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λυώσει.
Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα.
Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό δυναμώνουμε τη φωτιά κατά το τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος για να εξατμιστεί.
Σερβίρουμε χορταστικές μερίδες με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως λίγο τυρί ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου