… Σήμερα είναι Κυριακή, που έλεγε κι η παλιά εκπομπή της ΕΡΤ. Κυριακή κοντή γιορτή, Κυριακή γιορτή και σχόλη, μια Κυριακή και μια καλήν ημέρα και άλλα δημώδη και λαϊκά παρόμοια.
Και last year. Γιατί για μένα -και υποθέτω για τις περισσότερες εργαζόμενες- η Κυριακή είναι η μέρα που συμπυκνώνει δουλειές τριών ημερών. Να προλάβω να σιδερώσω όλα τα πλυντήρια του σαββατοκύριακου, να μαγειρέψω το κυριακάτικο φαγητό που θα μας ταΐσει και την Τρίτη, το όσπριο ή το λαδερό που θα μας χορτάσει Δευτέρα και Τετάρτη, ένα κέικ ή μια μηλόπιτα για το πρωινό, το ξεσκόνισμα που δεν πρόλαβα χτες, το σπιτικό κολατσιό και των τριών μας για πανεπιστήμια και γραφεία, τα τηλέφωνα που δεν πρόλαβα να πάρω, τα mail που δεν πρόλαβα να δω, μια κυριακάτικη εφημερίδα που θα διαβάσω όπως πάντα προς την Πέμπτη, ένα μπάνιο που θα κρατήσει πάνω από δεκάλεπτο κι ίσως μισή ταινία πριν αποκοιμηθώ στον καναπέ το βράδυ.
Κι ούτε έχω κουράγιο για μεγάλα μαγειρέματα σήμερα. Ένα φιλέτο, μανιτάρια από κονσέρβα γιατί με τα φρέσκα έκανα σούπα, μια κρέμα γάλακτος που λήγει, μια κούπα ρύζι - ιδού το κυριακάτικο γεύμα μας.
Πάντως, όπως και νά ’χει, όλες τους κόσμου οι Κυριακές λάμπουν στο πρόσωπό σου …
Φιλέτο με κρέμα γάλακτος και σκέτο ρύζι
υλικά:
500 γρ. φιλέτο (εδώ γαλοπούλας)
1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά)
1 κουταλιά βούτυρο με μυρωδικά ή σκόρδο
λίγο λευκό κρασί
250 γρ. μανιτάρια
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
ζωμός ή κύβος ή ζεστό νερό
1,5 κούπα ρύζι basmati
Κόβουμε το φιλέτο με το ψαλίδι της κουζίνας σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια (αν είναι από κονσέρβα, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά).
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και λυώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδι το προσθέτουμε, πολύ ψιλοκομμένο, και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ελαφρά, προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό, βάζουμε λιγότερο αλάτι.
Ρίχνουμε μια κούπα περίπου ζωμό ή ζεστό νερό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας (από 30΄-40΄).
Βάζουμε σε κατσαρολάκι μπόλικο νερό να βράσει.
Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή έναν κύβο) και προσθέτουμε το ρύζι.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄-12΄ ή σύμφωνα με το χρόνο βρασμού που ορίζεται στη συσκευασία του ρυζιού.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στο κρέας και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι μέχρι να έχει η σάλτσα μας την πυκνότητα που θέλουμε.
Εμείς τη θέλουμε λίγο αραιή για να περιχύνουμε το ρύζι.
Μόλις βράσει το ρύζι, το στραγγίζουμε, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1-2 κουταλιές λάδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να σταθεί 5΄-10΄ σκεπασμένο.
Αφαιρούμε την πετσέτα και το χτενίζουμε απαλά με πηρούνι.
Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου