Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Γιουβαρλάκια από ψωμί ...




 Τζίλι λάικ γιοβάρλακος.
Μπορεί, λόρδε Τζίλι που κόβεις λόρδες, να λάικ γιοβάρλακος και να τα καταπίνεις δύο-δύο, αλλά κάτω τα χέρια σου τα λερωμένα από  τα δικά μου γιοβάρλακος.
 

 

Γιατί σαν κι αυτά ούτε έφαγες ποτέ ούτε θα φας. Δεν είναι από κιμά, ούτε από σόγια, ούτε από όσπρια. Είναι φτιαγμένα από ψωμί, καλοζυμωμένα, αφράτα και ολοστρόγγυλα, βρασμένα σε ζωμό κρατώντας το σχήμα τους, και τόσο νόστιμα.
Σαν άλλη Στυλιανοπούλου θα αναφωνήσω με καμάρι “Πω, πω, πω, τι πράγμα έφτιαξα σήμερις”.
 





Περιπεράστε. Όλοι πλην του Τζίλι …


Γιουβαρλάκια από ψωμί
 


 



υλικά:
250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
120 γρ. καπνιστό ζαμπόν (ή παντσέτα)
2 αυγά
1 κρεμμύδι
250 ml γάλα
30 γρ. αλεύρι
5-6 κουταλιές σκληρό τυρί (τριμμένο)
μαϊντανός
80 γρ. βούτυρο (εδώ αρωματικό)
ζωμός κότας ή νερό με κύβο

 
 





Τρίβουμε το ψωμί στο multi, κόβουμε το καπνιστό ζαμπόν σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά και 2 κουταλιές λάδι, μαζί με το ζαμπόν.
Βάζουμε το τριμμένο ψωμί σε λεκανάκι, προσθέτουμε τα αυγά, το κρεμμύδι με το ζαμπόν, το μαϊντανό και το γάλα.
 










Ζυμώνουμε καλά το μείγμα, το καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 30΄. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε ξανά. Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά.
 








Πλάθουμε στρογγυλά γιουβαρλάκια και τα αραδιάζουμε σε πιάτο.
 








Βάζουμε σε φαρδειά κατσαρόλα το ζωμό (ή το νερό με τον κύβο) να βράσει, αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε -προσεκτικά και ένα-ένα- τα γιουβαρλάκια. Τα βράζουμε για 15΄περίπου, και τα αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα.
 










Τα βάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το βούτυρο, λυωμένο και χλιαρό, και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
 










Την επόμενη μέρα, μπορούμε να τα περάσουμε απ’ το φούρνο, ραντισμένα με λίγο λάδι και πασπαλισμένα με τυρί, ίσα μέχρι να λυώσει το τυρί και να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου