… Cacio e pepe, μικρή μου άσχετη, δεν είναι δύο άνθρωποι, ο Κάτσιο κι ο Πέπε. Σιγά να μην είναι κι ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φραντς. Εξάλλου τόσο νέα και σύγχρονη που είσαι, αποκλείεται να ξέρεις το Φράνκο και τον Τσίτσιο και να μπερδεύτηκες.
Συνταγή είναι ιταλική, για σπαγγέτι κυρίως, για την οποία χρειάζονται μόνο τυρί – ο Κάτσιος που λέγαμε, και πιπέρι – ο Πέπε.
Φαγητό της ανάγκης και της φτωχικής κουζίνας, έγινε της μόδας στα ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο που το μοσχοπούλησαν σε καλοταϊσμένους που ζήλεψαν του φτωχού τ’ αρνί.
Ο τρόπος μαγειρέματος πάντως δεν περιορίζεται αναγκαστικά στα σπαγγέτι. Διότι υπάρχει και αντίστοιχη συνταγή για …
Σπαράγγια caccio e pepe
υλικά:
500 γρ. σπαράγγια
4 κουταλιές τριμμένο πεκορίνο ή γραβιέρα
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Για τη σάλτσα:
100 γρ. πεκορίνο ή γραβιέρα
250 ml γάλα
πιπέρι
Πλένουμε τα σπαράγγια, κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος τους και ξεφλουδίζουμε ελαφρά το κάτω μέρος τους.
Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10΄.
Τα στραγγίζουμε, τα κρυώνουμε σε νερό με παγάκια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με 2 κουταλιές λάδι, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, αραδιάζουμε τα σπαράγγια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά και τις 4 κουταλιές τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Τρίβουμε το πεκορίνο για τη σάλτσα στον ψιλό τρίφτη.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και, πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πιπερώνουμε γενναιόδωρα και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει εντελώς το τυρί.
Περιχύνουμε τα σπαράγγια με 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την υπόλοιπη σάλτσα σε μπωλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου