… Η γιορτή κρατάει σαράντα μέρες. Κι η Πρωτοχρονιά επίσης. Γιατί έτσι που το πάμε, κόβουμε βασιλόπιτες μέχρι την Καθαροδευτέρα.
Κόψαμε μία παραμονή Πρωτοχρονιάς κι είδαμε τα καζάντια μας, κόψαμε μία κι ανήμερα και μετά μας πήρε ο κατήφορος.
Βασιλόπιτα στο γραφείο, βασιλόπιτα στο σχολείο, βασιλόπιτα στο ωδείο, στο σύλλογο, στο χορευτικό - από παντού ξεφύτρωναν βασιλόπιτες. Κι όλες αγοραστές, όλες πανομοιότυπες, όλες με γλάσσο βαρύ κι ασήκωτο που μετά βίας ξεπλενόταν απ’ τα πηρούνια και καθόλου απ’ τις αρτηρίες μας.
Γι’ αυτό όταν χρειάστηκε μία ακόμη βασιλόπιτα προσφέρθηκα να τη φτιάξω εγώ, η άφρων κορασίς.
Για να την κάνω ελαφριά, απαλή και μοσχομανταρινάτη …
Βασιλόπιτα με μανταρίνια και σιρόπι μανταρινιού
υλικά:
160 γρ. ζάχαρη
220 γρ. αλεύρι
3 αυγά
90 γρ. μαργαρίνη/βούτυρο
10 γρ. κορν φλάουρ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
130 γρ. μανταρίνια ολόκληρα
Για το σιρόπι:
100 γρ. χυμός μανταρινιού
70 γρ. ζάχαρη
Για τη διακόσμηση:
αποξηραμένα κράνμπερυ
αποξηραμένα βερύκκοκα και ακτινίδια
Μαλακώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα πολτοποιούμε στο multi μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, βάζουμε 2 πρέζες αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στη ζύμη, εναλλάξ με τα πολτοποιημένα μανταρίνια.
Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη.
Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο, ή με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30΄.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄, σκεπάζοντας την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και ελέγχοντας αν βγαίνει στεγνή.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, το βάζουμε σε σχάρα και το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας για 5΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά και το αφήνουμε να τραβήξει.
Όταν η βασιλόπιτα κρυώσει και τραβήξει το σιρόπι, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη δημιουργώντας τον καμβά πάνω στον οποίον θα ‘κεντήσουμε’ τη βασιλόπιτα.
Σχηματίζουμε με τα κράνμπερυ τη χρονιά.
Κόβουμε σε μπαστουνάκια τα βερύκοκκα και τα ακτινίδια και σχηματίζουμε λουλούδια ή άλλα σχέδια στην επιφάνεια της βασιλόπιτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου