… Ήρθε. Κι έδεσε; Θα δέσει; Θα μας δέσει;
Ευτυχώς είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε, ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη θα τον βγάλουμε τον νέον;
Κι ακόμη πιο ευτυχώς κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον. Και να μου τό ’δειχναν δε θα κοίταζα. Κι όλοι αυτοί που στ’ άστρα βλέπουν μόνο ζώδια και πάνε για ν’ ακούσουνε τα λόγια του ντελβέ, προφταίνουν ακόμα ν’ αφήσουν ακίνητη τη φτέρη.
Εμένα πάντως καθόλου δε με πειράζει που ο χρόνος ξεκινάει με το διπρόσωπο Ιανό που βάφτισε και το μήνα. Αν είχε μόνο ένα πρόσωπο, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα ήταν το κακό;
Κάτι παραπάνω θα ξέρανε αυτή που τον διορίσανε πορτιέρη του κάθε χρόνου - ρωμαϊκός θεός των οδών γαρ, είχε και τα τυπικά προσόντα.
Έτσι κι αλλιώς,
Και μερικές φορές, μονόδρομος. Σα να το παραβάρυνα όμως, γι’ αυτό καλύτερα να πάρω το δικό μου το δρόμο που τον έχω χρόνια διαλέξει και πάει κατευθείαν
στην κουζίνα …
Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια
υλικά:
400 γρ. καφέ μανιτάρια
1 κρεμμύδι
150 γρ. κάστανα βρασμένα
1 κλωναράκι σέλερυ
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
προαιρετικά:
φασκόμηλο, παπαρουνόσπορος
1 κουταλιά τυρί κρέμα
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα ‘ποδαράκια’ και κόβουμε σε χοντρές φέτες τα ‘καπελάκια’.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σέλερυ κομμένο σε ροδέλες και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 10΄.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κάστανα χοντροκομμένα και σωτάρουμε για άλλα 5΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε, προαιρετικά, το τυρί κρέμα ανακατεύοντας καλά.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το απλώνουμε σε λαδόκολλα.
Σχηματίζουμε τρυπώντας με πηρούνι μια κορνίζα γύρω-γύρω κι ύστερα τρυπάμε πολλές φορές το εσωτερικό της.
Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στην κορνίζα που σχηματίσαμε.
Αν θέλουμε ρίχνουμε πρώτα μια χούφτα τριμμένο τυρί κι ύστερα στρώνουμε τη γέμιση.
Σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο ημίσκληρο και λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τη σφολιάτα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Αν θέλουμε και με παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρά.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου