… Δεν έχω; Αποκλείεται να μην έχω. Ίσως να μην κοίταξα καλά. Και ξανακοίταξα πιο προσεκτικά. Τρεις φορές πήγα πάνω -κάτω το αλφαβητάριον. Αλλά και πάλι δεν είχα. Συνταγή για Tarte Tatin με αχλάδια. Και τη χρειαζόμουνα οπωσδήποτε, διότι …
Προχτές εκεί που χάζευα των φρούτων το καλάθι
γυρνώ και βλέπω μέσα του πέντε, έξι, οχτώ αχλάδια
Γυρίζω στο δικό μου - πιστεύεις θα τα φάμε;
Με τίποτα μου λέει. Μα κι ούτε τα πετάμε.
Εγώ αυτοσυγκεντρώθηκα για να τα Τατινίσω,
αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στη Γαλλία
αλήθεια σας το λέω, την πέτυχα τελείως
την έκανα αριστούργημα, ποίημα κι οπτασία …
Τάρτα Tatin με αχλάδια
υλικά:
40 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
125 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλλα
1-2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
3-4 αχλάδια
1 φύλλο σφολιάτας
Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας, το ανάβουμε στη θέση 4 (από 6) και αφήνουμε μέχρι να λυώσουν, να σκουρύνουν και να γίνουν καραμέλα.
Διαλέγουμε τα αχλάδια μέτρια σε μέγεθος και ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε σε ισομεγέθεις φέτες και τα βάζουμε προσεκτικά μέσα στην καραμέλα.
Χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τα αχλάδια για 5΄ περιχύνοντάς τα 1-2 φορές προσεκτικά με την καραμέλα.
Αν θέλουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Αποσύρουμε το ταψάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κυρώσει ελαφρά.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και καλύπτουμε τα αχλάδια, γυρίζοντας τις άκρες της προς τα μέσα.
Τρυπάμε πολλές φορές τη σφολιάτα με πηρούνι.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου για 30΄-35΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
Την καπακώνουμε με μεγαλύτερη πιατέλα, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω για να ξεκολλήσουμε τη σφολιάτα από το ταψάκι και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά αλλά απότομα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας αν θέλουμε τη σφολιάτα με λίγη ζάχαρη άχνη.
,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου