Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Τάρτα Tatin με αχλάδια …

… Δεν έχω; Αποκλείεται να μην έχω. Ίσως να μην κοίταξα καλά. Και ξανακοίταξα πιο προσεκτικά. Τρεις φορές πήγα πάνω -κάτω το αλφαβητάριον. Αλλά και πάλι δεν είχα. Συνταγή για Tarte Tatin με αχλάδια. Και τη χρειαζόμουνα οπωσδήποτε, διότι …

Προχτές εκεί που χάζευα των φρούτων το καλάθι
γυρνώ και βλέπω μέσα του πέντε, έξι, οχτώ αχλάδια
Γυρίζω στο δικό μου - πιστεύεις θα τα φάμε;
Με τίποτα μου λέει. Μα κι ούτε τα πετάμε.

Εγώ αυτοσυγκεντρώθηκα για να τα Τατινίσω,
αυτά είναι  κόλπα ζόρικα που κάνουν στη Γαλλία
αλήθεια σας το λέω, την πέτυχα τελείως
την έκανα αριστούργημα, ποίημα κι οπτασία …



Τάρτα Tatin με αχλάδια

  

IMG_8526

  

υλικά:
40 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
125 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλλα

1-2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)

3-4 αχλάδια

1 φύλλο σφολιάτας





Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλλα. 

Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας, το ανάβουμε στη θέση 4 (από 6) και αφήνουμε μέχρι να λυώσουν, να σκουρύνουν και να γίνουν καραμέλα.



IMG_8498
 IMG_8502
 IMG_8503

 

 Διαλέγουμε τα αχλάδια μέτρια σε μέγεθος και ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά.



IMG_8500
 IMG_8499

 

 

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε σε ισομεγέθεις φέτες και τα βάζουμε προσεκτικά μέσα στην καραμέλα.

 Χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τα αχλάδια για 5΄ περιχύνοντάς τα 1-2 φορές προσεκτικά με την καραμέλα. 

Αν θέλουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί.



IMG_8506 IMG_8507

  

Αποσύρουμε το ταψάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κυρώσει ελαφρά. 

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και καλύπτουμε τα αχλάδια, γυρίζοντας τις άκρες της προς τα μέσα. 

Τρυπάμε πολλές φορές τη σφολιάτα με πηρούνι.


IMG_8509 IMG_8511

 

 

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου για 30΄-35΄.




IMG_20171105_090259

 IMG_20171105_090805

 

 Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου.

Την καπακώνουμε με μεγαλύτερη πιατέλα, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω για να ξεκολλήσουμε τη σφολιάτα από το ταψάκι και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά αλλά απότομα.



IMG_8520

 IMG_8519

 IMG_20171105_091305

 

 

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας αν θέλουμε τη σφολιάτα με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

 

IMG_8524

 IMG_8527

 IMG_8525

 

 

 

,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου