… Απ’ την πλευρά σου μπορεί και νά ’χεις δίκιο. Απ’ την πλευρά μου σίγουρα έχω δίκιο. Γιατί εσύ αρνείσαι χωρίς καν να τα δοκιμάσεις, ενώ εγώ ξέρω ότι είναι θαυμάσια κι αν καταδεχτείς να δοκιμάσεις θα ενθουσιαστείς.
Εξάλλου η δικαστική πρακτική λέει ότι πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές.
Ας ακουστεί λοιπόν η πλευρά των πλευρώτους …
Νιόκι με πλευρώτους και καπνιστό ζαμπόν
υλικά:
500 γρ. νιόκι πατάτας
400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν (εδώ σε φέτες)
2 μικρά άσπρα κρεμμύδια
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
ή 100 ml γάλα και 100 ml γάλα κρέμα γάλακτος
40 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
2 κουτ. γλ. αλεύρι
φασκόμηλο
Ξεχωρίζουμε τα πλευρώτους, αφαιρούμε τα ‘κοτσάνια’ τους και κρατάμε μόνο το πάνω μέρος τους.
Χωρίζουμε με το χέρι κάθε μανιτάρι σε μικρότερες λωρίδες.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Το βγάζουμε σε πιάτο και βάζουμε στο ίδιος σκεύος ένα κουταλάκι βούτυρο ή μαργαρίνη και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Αν μας αρέσει το άρωμά του, βάζουμε και λίγο φασκόμηλο.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄ , ρίχνουμε και τα πλευρώτους, ανακατεύουμε καλά και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Αφήνουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν μέχρι να μαλακώσουν, πετάμε το φασκόμηλο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το σωταρισμένο ζαμπόν.
Βάζουμε τα νιόκι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό και ταυτόχρονα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στα μανιτάρια.
Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια, τα περνάμε με τρυπητή κουτάλα στο σκεύος με τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις όλα μαζί.
Σερβίρουμε αμέσως τα νιόκι σκέτα ή με τριμμένο τυρί, το οποίο μπορούμε να ρίξουμε και απευθείας στο φαγητό, στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου