… Πήγα στη Φλώρινα, στην Καστοριά,
πήγα στο Μέτσοβο, στα Γρεβενά,
παντού μυρίζανε τσίκνες, ψητά,
σχάρες, λαδόκολλες και μαγειρευτά,
μα δεν ακούμπησα κανένα απ’ αυτά.
Οι σούβλες μου θύμιζαν Διάκο, Αλαμάνα,
κιμάδες, γιουβέτσια, του ζώου τη μάνα,
μπριζόλες, πανσέτες, τ’ αθώα γουρούνια
που ζούσαν σε φάρμες και σε κορφοβούνια,
παϊδάκια αρνίσια, βραστή προβατίνα
φαμίλιες που χάθηκαν τον ίδιο μήνα.
Μη σκεφτείς όμως ότι σ’ αυτές τις αναζωογονητικές εκδρομές έμεινα νηστική και παραπονεμένη.
Στο Μέτσοβο φτιάχνουν υπέροχες πίτες
τυριά, τραχανά, τοπικές χυλοπίτες.
Αν πας Γρεβενά και δε φας μανιτάρια
μπορεί να σου κόψουν τα δυο τα ποδάρια.
Χορταίνεις στη Φλώρινα με τις πιπεριές,
φασόλια απ’ τις Πρέσπες, ρεβύθια, φακές.
Κι αν πεις για τη λίμνη και την Καστοριά,
η θέα σου φτάνει, δε θες φαγητά.
Επειδή όμως άνθρωπος είσαι κι εσύ και μάλιστα ατάσθαλος, ξέρω ότι ζήλεψες και λιχούδεψες όλα όσα είδες και μύρισες. Κι όλο και κάτι τσίμπησες. Θα σου φτιάξω λοιπόν κι εγώ σουβλάκια. Να φας, να χορτάσεις, να απολαύσεις και να μην επιβαρύνεις ούτε το κάρμα σου, ούτε τη χοληστερίνη σου …
Σουβλάκια μελιτζάνας
υλικά:
3 μελιτζάνες
αλλαντικό της επιλογής μας (μπέικον, γαλοπούλα)
τριμμένο τυρί (ημίσκληρο, μετσοβόνε, κασέρι)
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε αφήνοντας μια λωρίδα φλούδας και βγάζοντας την επόμενη.
Τώρα έχουμε τρεις επιλογές για την προετοιμασία της μελιτζάνας: μπορούμε να τις βράσουμε στον ατμομάγειρα κομμένες στη μέση, είτε να τις κόψουμε σε λωρίδες και να τις ψήσουμε στο φούρνο ή να τις τηγανίσουμε σε λίγο λάδι.
Εμείς επιλέγουμε την εκδοχή του ατμομάγειρα που είναι λιγότερο μπελαλίδικη και κάνει τις μελιτζάνες πιο ελαφριές.
Βάζουμε σε κάθε λωρίδα μελιτζάνας λίγο τριμμένο τυρί και ένα κομμάτι αλλαντικό και την τυλίγουμε ρολό.
Περνάμε κάθε ρολό σε καλαμάκι μπαμπού φτιάχνοντας σουβλάκια με 3 ή 4 κομμάτια.
Ψήνουμε τα σουβλάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 5΄-7΄ ή μέχρι να λυώσει το τυρί .
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου