Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πίτα με κόκκινη φακή και τυριά …

… Τη Mrs Harwood δεν την ξέρω και της ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Ξέρω την ξελογιάστρα  Mrs Robinson και τη χρυσοχέρα Mrs Patmore του Downton.
Αν είναι κι εκείνη καμιά μαγείρισσα ξακουσμένη στα εξωτερικά, εδώ πάντως δεν έφτασε η χάρη της. Έφτασε όμως μια συνταγή της, από τις πιο ευρηματικές, πρωτότυπες και ευφάνταστες που έχω δει ποτέ. Και που έχω φάει ποτέ …



Πίτα με κόκκινη φακή και τυριά
Mrs Harwood’s lentil pie



ΚΟΜΜΑΤΙ



υλικά:
300 γρ. κόκκινη φακή
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 λίτρο άπαχο γάλα
3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. τριμμένο τυρί (ημίσκληρο ή/και γραβιέρα)

προαιρετικά: 50 γρ. ανθότυρο ή cottage





Πλένουμε καλά τη φακή μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και τη μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. 

Τη στραγγίζουμε. 

Λυώνουμε σε κατσαρόλα τη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο (5΄-10΄).




ΦΑΚΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΡΕΜΜΥΔΙ




Ρίχνουμε τη φακή στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τα σωτάρουμε μαζί για 4΄-5΄ και προσθέτουμε το γάλα.




ΚΑΙ ΦΑΚΗ

ΚΑΙ ΓΑΛΑ




Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να καπακώσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθεί το περισσότερο γάλα,

Ανακατεύουμε τακτικά για να μην πιάσουν οι φακές στον πάτο της κατσαρόλας. Το μείγμα θα πρέπει να είναι παχύρρευστο και να θυμίζει σε πυκνότητα τραχανά σούπα.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ




Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά. 

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ.




ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΑΔΕΙΑΣΜΑ

ΠΥΡΕΞ ΑΝΩΘΕΝ




Τρίβουμε το ψωμί στο multi, το εμπλουτίζουμε αν θέλουμε και με λίγο τυρί ακόμη, και το σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας.




ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄. 

Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε το γκριλ για να γίνει τραγανή και ξεροψημμένη η κρούστα.




ΨΗΜΜΕΝΗ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΑΪ

ΚΡΟΥΣΤΑ




Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10΄  και να σφίξει πριν την κόψουμε.




ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

ΠΙΑΤΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΝΩΘΕΝ

ΑΝΩΘΕΝ





Αν δοκιμάσει κανείς την πίτα με κλειστά μάτια, θα μπορούσε να ορκιστεί ότι έχει κρέας. Ο συνδυασμός της φακής με τη ζωική πρωτεΐνη του γάλακτος και των τυριών, δημιουργεί μια τέλεια προσομοίωση κρέατος.
Διότι η μεγαλοφυώς φτιαγμένη
συνταγή  είναι απ’ αυτές που σε περιόδους πείνας και δελτίου τροφίμων έσωσαν κόσμο και ντουνιά. Η Mrs Harwood ήταν μια απλή γυναίκα η οποία στη δεκαετία του ’40 ευλογούσε τα ελάχιστα υλικά που έπαιρνε με δελτίο κι έφτιαχνε μ’ αυτά φαγητά λιτά, αλλά θρεπτικά και χορταστικά.

‘By the way, in December I was in my favourite antique shop buying The Woman’s Own Cook Book (1936) and got chatting to the owner, who gave me one of her mum’s staple wartime recipes. It went on to our first menu in February, and it’s still there now. It’s Mrs Harwood’s cheese and lentil pie, our most popular and, dare I say, our most frugal dish. Thank you, Mrs Harwood!’





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου