… Μπισ ...Τι μπις και τρις μου λέτε τώρα, κύριε Τζώνι μου. Το ξέρω ότι μπισ-κότο είναι το δις ψημμένο, αλλά αυτά τα μελένια μπισκοτάκια γίνονται στο πιτς φιτίλι. Όχι διπλοψημμένα, ούτε πρωτοψημμένα σχεδόν. Από πάνω τους πρέπει να είσαι, να μην ξεπεράσεις το χρόνο ψησίματος και αρπάξουν. Στο δεκάλεπτο, λίγο πάνω-λίγο κάτω, είναι έτοιμα. Τραγανά, μελένια, μπισκοτένια, μοσχοβολούν κανέλλα και σε λιγώνουν …
Μπισκότα με μέλι και κανέλλα
υλικά:
60 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
90 γρ. μέλι
1 αυγό
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά κανέλλα
1 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
καστανή ζάχαρη
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λυώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ανακατεύοντας πού και πού το μείγμα.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα του μελιού και το αυγό και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, ομοιογενή ζύμη.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 κυλίνδρους με διάμετρο 4 εκ.
Κόβουμε ισόπαχες ροδέλες και τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Πιέζουμε ελαφρά τα μπισκότα, τα χαράζουμε με πηρούνι και τα πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄-12΄.
Δεν τα παραψήνουμε γιατί τα μπισκότα όσο κρυώνουν σκληραίνουν και τα συγκεκριμένα θέλουμε να είναι τραγανά και εύθρυπτα. Μόλις τα δαγκώσουμε το στόμα μας γεμίζει τραγανά μελένια ψιχουλάκια.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Τα τρώμε για πρωινό, τα παίρνουμε μαζί για κολατσιό, συνοδεύουμε τον καφέ ή το απογευματινό τσάι.
Τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι χωρίς γλουτένη και θα έχουμε τα ίδια, θεαματικά και τραγανά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου