… Αρώματα δε συνηθίζω να φοράω. Κάτι που δεν τα κρατάει το δέρμα μου, κάτι που δεν τα σηκώνει κι η τσέπη μου, ούτε ταιριάσαμε κι ούτε συμπεθεριάσαμε.
Δε μου έλειψε όμως ποτέ η μεθυστική ευωδιά τους. Γιατί πολλά από τα συστατικά που έχουν τα αρώματα, τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και στη ζαχαροπλαστική. Και μοσχομυρίζει η κανέλλα, ευωδιάζει το περγαμόντο, μοσχοβολούν το γαρύφαλλο κι ο γλυκάνισος, η μαστίχα και το ροδόνερο, το τζίντζερ και το καρδάμωμο, η βανίλλια και το πικραμύγδαλο, η λουίζα κι η αρμπαρόριζα, η λεβάντα και το μελισσόχορτο.
Και γίνεται η κουζίνα ένα μυρωδάτο νησί, σαν τις Σπέτσες που οι Ενετοί τις βάφτισαν “Isola di Spezie”, νησί των αρωμάτων. Και τα μεθυστικά τους αρώματα τυλίγουν τα μαλλιά, ποτίζουν τα ρούχα, διαπερνούν το δέρμα κι αφήνουν την αχλύ τους να πλανάται πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε eau de parfum …
Κέικ με μπαχαρικά, μέλι και γλυκό πορτοκάλι
υλικά:
100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. μελάσα ή πετιμέζι
75 γρ. μέλι
150 γρ. κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)
1 κουτ. γλ. κανέλλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ. γλ. ανάμεικτο μείγμα μπαχαρικών
μια καλή πρέζα τζίντζερ
μια πρέζα αστεροειδής γλυκάνισος σε σκόνη
2 αυγά
75 ml γάλα
1 κομμάτι γλυκό πορτοκάλι ψιλοκομμένο (ή μαρμελάδα με κομμάτια)
ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντου
Για το γλάσσο:
50 γρ. μαρμελάδα βερύκοκκο
μια κουταλιά μέλι
1 κομμάτι γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μελάσα και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λυώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το γλυκό πορτοκάλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αν η ζύμη μας φανεί πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα ακόμη.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ (13x8 εκ. περίπου) και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου. Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα ενώ ετοιμάζουμε το γλάσσο.
Βάζουμε τη μαρμελάδα, το μέλι, το γλυκό πορτοκάλι και το σιρόπι του σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γλάσσο.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και απολαμβάνουμε το κέικ ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας ιδανικά ένα αρωματικό τσάι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου