Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι και μπέικον …

… Γεμιστής, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, που λένε και στα μονότονα τηλεοπτικά πάνελ, ήταν εκείνος που γέμιζε διαρκώς τα όπλα των πολεμιστών, για να μη χασομερούν όταν ήθελαν να εξαπολύσουν καταιγισμό πυρών.
Το είχα διαβάσει, νομίζω, σε κάτι σχετικό με την ελληνική επανάσταση, το είδα και στο Downton, στη λιγότερο ηρωική του πλευρά. Εκεί που καλοταϊσμένοι και βαριεστημένοι λόρδοι βάζουν στο σημάδι δύσμοιρους φασιανούς και λοιπά πετεινά του ουρανού, πυροβολώντας ταυτόχρονα για λίγο και την αφόρητη πλήξη κι ανία της ζωής τους.
Εγώ τέτοιος γεμιστής δεν είμαι. Είμαι όμως  γεμιστού. Ψοφάω για γεμιστά. Από ντομάτες μέχρι σοκολάτες, κι από ντολμάδες μέχρι μπισκότα.
Μια και τώρα το καλοκαίρι λοιπόν τα γεμιστά είναι σε πρώτη ζήτηση, λέω να τ’ αλλάξουμε και να τα παραλλάξουμε λιγάκι …


Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι και μπέικον



ΠΙΑΤΟ
 


υλικά:
6 μέτριες ντομάτες
150 γρ. σπανάκι
100 γρ. μπέικον
100 γρ. φέτα
1 μικρό πράσο
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

Επιπλέον:
2-3 λαδοπαξίμαδα ή κριθαρένιο παξιμάδι ή φρυγανιά
κυβάκια μαργαρίνης





Αφαιρούμε το καπάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν, αναποδογυρισμένες, για 30΄. 

Καθαρίζουμε το πράσο, το κόβουμε σε μικρές ροδέλες και το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και σε 3 κουταλιές λάδι για 15΄. Προσθέτουμε το μπέικον και το σπανάκι και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ ακόμη.



ΜΠΕΪΚΟΝ

ΓΕΜΙΣΗ



Αδειάζουμε τη γέμιση σε μπωλ, προσθέτουμε τη φέτα, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.


ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΞΙΜΑΔΙ

ΕΤΟΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ



Μοιράζουμε γενναιόδωρα τη γέμιση στις ντομάτες.


ΜΑΖΙ

ΓΕΜΙΣΜΑ

ΓΕΜΙΣΜΑ ΑΝΩΘΕΝ 



Τις κλείνουμε ξανά με τα καπάκια τους και βάζουμε πάνω στο καθένα ένα κομματάκι μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα παξιμάδια και περιχύνουμε με λίγο λάδι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να κάνουν κρούστα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΨΗΜΜΕΝΕΣ

ΕΤΟΙΜΕΣ



Αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΓΕΜΙΣΤΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου