… Duracinum όνομα και πράγμα ήταν το πρώιμο ροδάκινο που δοκίμασα πριν αγοράσω μπόλικα. Σαν κι αυτά τα σκληρούτσικα duracina που αναφέρει ο Πλίνιος κι έδωσαν αργότερα, παραφρασμένα, το ελληνικό όνομα ροδάκινο στο φρούτο, που ήταν γνωστό στους αρχαίους ως μήλον το περσικόν.
Duracina – ξεduracina πάντως, ήταν αρωματικότατα και πολύ νόστιμα. Και ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο κέντρο της ρουστίκ τάρτας που έφτιαξα στο peach φιτίλι, με τη δική μου ζύμη …
Τάρτα ρουστίκ με ροδάκινα
υλικά:
4-5 ροδάκινα
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά κορν φλάουρ
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
μισή δόση ζύμη μπριζέ
Για επάλειψη:
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
προαιρετικά: μαρμελάδα ροδάκινο
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού.
Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό δίσκο με διάμετρο 34 εκ. ή σε ασύμμετρο σχήμα για μια πιο ρουστίκ όψη της τάρτας.
Βάζουμε τη ζύμη μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα για τάρτα. Αραδιάζουμε τα φρούτα πάνω στη ζύμη, φροντίζοντας να μη φτάσουν μέχρι τις άκρες αλλά να μείνει ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.
Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, καλύπτοντας τα φρούτα, αλλά αφήνοντας ξεσκέπαστο το κέντρο της τάρτας.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 περίπου ώρα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10΄ και τη βγάζουμε σε σχάρα για να κρυώσει.
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα, αλείφοντάς την –προαιρετικά- με μαρμελάδα ροδάκινο για περισσότερη γλύκα και γυαλάδα.
Μπορεί να συνοδευτεί από κρέμα ή παγωτό αλλά στην πραγματικότητα δε χρειάζεται απολύτως τίποτε – αρκούν η τραγανή της ζύμη και τα καραμελωμένα ροδάκινα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με γάλα ή να το παραλείψουμε εντελώς για μια νηστίσιμη εκδοχή της τάρτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου