… Sol άρω. Τό ’πιασες το λογοπαίγνιο, didn’t you, αγγλομαθή μου; Sole, που είναι η γλώσσα αγγλιστί, κι η συνταγή μου που με φέρνει στο κέντρο της σκηνής, να σολάρω και ν’ αποθεώνομαι από τα πλήθη.
Γιατί τέτοια γλώσσα δεν έχεις ξαναφάει. Ξέρω ότι η πιο δημοφιλής εκδοχή της είναι πανέ, αλλά γιατί να το κακοποιήσεις το δόλιο το ψάρι; Ελαφρύ, εύγεστο και ντελικάτο, γιατί να το κουκουλώσεις με αυγά και φρυγανιές και να το βάλεις να ρουφάει αχόρταγα τηγανόλαδο;
Ενώ έτσι, με τη λεμονάτη αρωματική σάλτσα να τη σκεπάζει στοργικά, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η φίνα σάρκα της γλώσσας. Άσε που μαγειρεύεται στα μικροκύματα, χωρίς μπελάδες, μυρωδιές και λερωμένα σκεύη …
Γλώσσες φιλέτο σε αρωματική λεμονάτη σάλτσα
υλικά:
3 κουταλιές βούτυρο soft ή μαλακή μαργαρίνη
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
1-2 κουταλιές έτοιμη σάλτσα horseradish
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
3/4 κουτ. μουστάρδα απαλή (ή Dijon για πιο έντονη γεύση)
ξύσμα από 1 λεμόνι
6 φιλέτα γλώσσας
Δουλεύουμε μαζί, με κουτάλι, το βούτυρο, το μαϊντανό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα horseradish και τη μουστάρδα.
Αλατίζουμε τα φιλέτα και από τις δυο πλευρές. Κρατάμε στην άκρη δυο κουταλιές από το αρωματικό μείγμα βουτύρου και μοιράζουμε το υπόλοιπο στα φιλέτα, αλείφοντας κάθε γλώσσα μέχρι τη μέση. Κλείνουμε κάθε φιλέτο, διπλώνοντάς το στα δύο και καλύπτοντας την αρωματική γέμιση.
Βάζουμε τα φιλέτα σε πυρίμαχο σκεύος (ει δυνατόν με καπάκι), που να χωράει στο φούρνο μικροκυμάτων, και απλώνουμε το υπόλοιπο αρωματικό μείγμα επάνω τους.
Καλύπτουμε το σκεύος, αν δεν έχει καπάκι, με μεμβράνη φαγητού και μαγειρεύουμε στα μικροκύματα, στη μέγιστη θερμοκρασία για 5΄.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για 5΄ ακόμη.
Σερβίρουμε τα φιλέτα περιχύνοντάς τα με μπόλικη αρωματική σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου