… Αυτό ξέραμε αυτό εμπιστευόμασταν. Ούτε μάφινς, ούτε κάπκεικς, ούτε ντόνατς, ούτε κρουασάν. Το απλό, βασικό κέικ της Χρύσας Παραδείση.
Λιτό και στοιχειώδες, φτιαγμένο με τα απολύτως απαραίτητα υλικά: μαργαρίνη, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και γάλα.
Πιο βαρύ και συμπαγές από τα αφράτα έως σπογγώδη κέικ που ξέρουμε σήμερα, συνόδευε το γάλα μας πριν φορτωθούμε την ασήκωτη τσάντα για το σχολείο …
Κέικ απλό με ξύσμα πορτοκαλιού
υλικά:
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 αυγά
1/2 κούπα μαργαρίνη ή βούτυρο
ξύσμα πορτοκαλιού
προαιρετικά εμπλουτίζουμε με:
χυμό πορτοκαλιού, βανίλια, σταγόνες σοκολάτας
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Μαλακώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ χειρός προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα. Αν η ζύμη μας φαίνεται σφιχτή, αραιώνουμε με λίγο γάλα ακόμη, ή με χυμό πορτοκαλιού.
Τελευταίο ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το κέικ προσθέτοντας σταγόνες σοκολάτας και αρωματίζοντας με βανίλια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια κλασσική φόρμα του κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου, κάνοντας το τεστ του μαχαιριού πριν βγάλουμε το κέικ.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου