… Μακρινή-τσα. Σαν την Κόρντομπα του Λόρκα, τη μακρινή και μόνη κι ακόμα μακρινότερη. Έτσι μου φάνηκε η Μακρινίτσα τώρα που την είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή.
Σα να μην είχαμε περάσει ποτέ απ’ τα δρομάκια της, εκεί που τα γλυκά κουταλιού παρουσιάζουν όπλα, σχηματίζοντας πυραμίδες στις δυο πλευρές του δρόμου, μαζί με τα καφάσια τα φρούτα και τ’ αρωματικά βότανα.
Σα να μην είχαμε σεργιανίσει κάθε γωνιά της για να καταλήξουμε, όπως όλοι, στην πλατεία για φαγητό – στο Πάνθεον με τα ρετρό χάρτινα σουπλά – για κουνέλι στιφάδο, σπετζοφάι, πίτες και το απαραίτητο φιρίκι γλυκό.
Σα να μην περιμέναμε με τις ώρες, αγναντεύοντας αφ’ υψηλού το Βόλο, να πέσει το σκοτάδι και ν’ ανάψουν τα φώτα της πόλης, να καθρεφτιστούν στη θάλασσα.
Πόσους αιώνες πριν ήταν; Φθινόπωρο συνήθως, για νά ’χουν πέσει τα φύλλα, ν’ αλλάξουν τα χρώματα, να ψυχράνουν τα βραδάκια, να γίνει ο καιρός για δύο, να πιάσουν τόπο τα στενά καμαράκια των ντόπιων αρχοντικών.
Τι ήθελα και την άνοιγα την τηλεόραση να ξεχαστώ;
Κρασί σε πίνω για καλό κι εσύ με κρους στον τοίχο. Τουλάχιστον έμαθα μια ενδιαφέρουσα ντόπια συνταγή …
Χόρτα γιαχνί με τ’ αυγά
υλικά:
χόρτα ανάμεικτα (παζιά, τσουκνίδα, σπανάκι, μολόχα)
το κάτω μέρος από 2 πράσα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά (Φλωρίνης)
1 καρότο
μισό ματσάκι άνηθος
φρέσκος δυόσμος
2 κουταλιές πελτές ντομάτας
κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη
λάδι, νερό
αυγά
Αν δεν αγοράσουμε ανάμεικτα χόρτα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μόνοι μας μια ποικιλία, αγοράζοντας σπανάκι, ένα ματσάκι τσουκνίδες, παζιά, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγα ζοχάκια και μυρωδικά.
Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τα πράσα,
την πιπεριά,
το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, όλα χοντροκομμένα.
Κι ύστερα τα μυρωδικά, τον πελτέ, κόκκινο κρασί, λάδι και λίγο νερό.
Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με αρκετό ζουμί.
Τότε ξεκαπακώνουμε και σπάμε πάνω στα χόρτα όσα αυγά θέλουμε, ανάλογα και με τις μερίδες του φαγητού.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε ξανά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το ασπράδι των αυγών.
Σερβίρουμε τα χόρτα φροντίζοντας κάθε μερίδα να έχει επάνω και ένα αυγό.
Απαραίτητο συνοδευτικό, μπόλικο χωριάτικο ψωμί για ηρωικές βούτες στην πλούσια σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου