… (Ε).
Και με το (Ε) δεν αναφέρομαι στα εκατοντάδες συντηρητικά που υπάρχουν πλέον παντού, αλλά στο σύμβολο που βλέπαμε συχνά-πυκνά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση όταν δεν υπήρχε φρέσκο προϊόν, το (Ε) της επανάληψης. Αυτής που είναι μήτηρ μόνο της μαθήσεως, ενώ ο πόλεμος είναι πατήρ πάντων.
Μια επανάληψη σήμερα, όχι λόγω έλλειψης νέων επεισοδίων – Θεός φυλάξοι. Είμαι πάντα υπέρ του φρέσκου, είτε αφορά φαγητό, είτε ανάρτηση.
Μόνο που μερικές συνταγές, κι ας είναι από τις πιο αγαπημένες όλων μας, ανέβηκαν λίγο βιαστικά, χωρίς πολλές φωτογραφίες ή χωρίς τις φωτογραφίες που τους πρέπουν. Δεν αδικήθηκαν, αλλά ούτε κι αναδείχτηκαν αρκετά.
Τρανταχτό –και τραγανό μες στο σιρόπι του- παράδειγμα, η αδυναμία της κόρης μου, οι …
Μηλόπιτες ατομικές και σιροπιαστές
υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα*
Για τον πελτέ μήλου:
5-6 μήλα ανάμεικτα (ξινόμηλα, στάρκιν, πράσινα, pink lady)
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κανελλόξυλο
χυμός πορτοκαλιού και/ή νερό
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
1 κλαράκι αρμπαρόριζα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με καπάκι, μαζί με τη ζάχαρη, το κανελλόξυλο και λίγο χυμό ή νερό.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα μήλα, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα λίγο υγρό στον πάτο της κατσαρόλας, για να μην κολλήσουν.
Όταν βράσουν τόσο ώστε να λυώνουν, τα πατάμε με πηρούνι ή με το πρες πουρέ, φροντίζοντας να αφήσουμε και μερικά κομματάκια φρούτου ολόκληρα.
Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα πελτέ, τον βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τον χρησιμοποιούμε σε τάρτες, μηλόπιτες και πάστα φλώρες.
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και το κόβουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε τη γέμιση στο μισό κάθε κομματιού, αφήνοντας ένα περιθώριο κενό γύρω-γύρω.
Διπλώνουμε το κάθε φύλλο πάνω από τη γέμιση, σα να κλείνουμε ένα βιβλίο.
Βρέχουμε τις άκρες για να κολλήσουν και τις πατάμε με την άκρη ενός πηρουνιού.
Γυρίζουμε τις άκρες στρίβοντάς τες για πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Βάζουμε τις μηλόπιτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις τρυπάμε με πηρούνι, για να μη φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Βράζουμε το σιρόπι για 4΄-5΄ και περιχύνουμε τις μηλόπιτες, αφού αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί.
Τις αφήνουμε να μείνουν μέσα στο σιρόπι και να τραβήξουν, αλλάζοντάς τες πλευρό, μια φορά και προσεκτικά.
Τρατάρουμε.
* Για να είναι νηστίσιμη η μηλόπιτα, διαλέγουμε σφολιάτα χωρίς βούτυρο, με φυτικά λιπαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου