Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παστίτσιο με φακές …

… Πινάκιον. Ο καθένας με το δικό του. Το πρώτο πινάκιον της αδερφής μου, νεοφώτιστης δικαστού, ήτο έμπλεον υποθέσεων- δεκαεπτά τον αριθμό. Το δικό μου πάλι ήτο έμπλεον φακής – και χωρίς πρωτοτόκια.
Αποφάσισα λοιπόν να την εντάξω σε ένα εξαιρετικό παστίτσιο, στο οποίο οι φακές αντικαθιστούν τον κιμά …


Παστίτσιο με φακές


ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ


υλικά:
350-400 γρ. φακές ψιλές
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
1 μικρό κρεμμύδι

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 χαρτί μακαρόνια για παστίτσιο (Νο 2)

προαιρετικά:
1 μπάλα μοτσαρέλα


Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα







Βράζουμε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο, το καρότο και το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν – περίπου 25΄-30΄. 

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. 

Σε 3 κουταλιές λάδι ροδίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο και τις φακές.

 Σωτάρουμε ελαφρά για 4΄-5΄  και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.

Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθούν καλά οι φακές. 

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα (περίπου 20΄-25΄ ).



ΒΡΑΣΜΕΝΗ ΦΑΚΗ
ΦΑΚΗ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ




Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε.

Αδειάζουμε λίγο περισσότερα από τα μισά μακαρόνια σε λαδωμένο πυρέξ και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Απλώνουμε από πάνω τις φακές με τη σάλτσα τους.



ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑΔΕΙΑΣΜΑ 



Αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγα λιπαρά στις φακές, σκορπάμε από πάνω τους τη μοτσαρέλα κομμένη με το χέρι σε μικρά κομμάτια.

Σκεπάζουμε τη φακή με τα υπόλοιπα μακαρόνια.



ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΠΛΑΪ
ΠΑΝΩ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ



Για να φτιάξουμε τη
μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3΄-4΄ και  ρίχνουμε το γάλα κρύο.

Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και βράζουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, ανακατεύοντάς τη για να μη σβωλιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.

 Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη γραβιέρα.



Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ
ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.

Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για να ροδίσει η κρούστα και να γίνει τραγανή.

Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄.

Σερβίρουμε.



ΨΗΜΜΕΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ 
ΣΤΡΩΣΕΙΣ
ΚΟΝΤΙΝΟ




Αν παραλείψουμε τη μοτσαρέλα και φτιάξουμε τη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα, έχουμε ένα νηστίσιμο/χορτοφαγικό πιάτο χορταστικό, θρεπτικό και πολύ εμφανίσιμο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου