… Το porridge είναι το αγαπημένο πρωινό κάθε Αγγλοσάξονα. Ένας πηχτός χυλός φτιαγμένος από βρώμη που βράζει σε γάλα ή νερό και εμπλουτίζεται κατά βούληση και περίπτωση. Οι Αγγλοσάξονες το λατρεύουν. Οι υπόλοιποι λαοί συνήθως καταλήγουν σε άλλο πόριτζμα - το απεχθάνονται.
Κι εμείς εδώ στην οικία του σπιτιού μας δεν αποτελούμε εξαίρεση. Εγώ δηλαδή αποτελώ, αλλά οι υπόλοιποι ούτε να το ακούσουν. Βρε που είναι θρεπτικό, βρε που είναι υγιεινό, βρε που λένε ότι ρίχνει τη χοληστερίνη, βρε που να μη σου πω καμιά κουβέντα δοκίμασέ το τουλάχιστον – φωνή βοώντος εν τη ερήμω γέγονα, χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον.
Του έβαλα και ζάχαρη, του έβαλα και μέλι,
κανέλλα, μοσχοκάρυδο κι ακόμα δεν το θέλει,
του δάσος επιστράτευσα τα κόκκινα τα φρούτα
κι αν πάλι δεν το θέλουνε το ρίχνω τους στα μούτρα …
Φρούτα του δάσους με κρέμα βρώμης
υλικά:
500 ml γάλα (ή νερό ή γάλα σόγιας)
6 κουταλιές νιφάδες βρώμης
κανέλλα, μέλι, μοσχοκάρυδο
φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα) ή άλλα φρούτα σε κυβάκια
Ρίχνουμε τη βρώμη στο γάλα μαζί με μια πρέζα μοσχοκάρυδο και την αφήνουμε 10΄-15΄ να μουλιάσει.
Βάζουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην πιάσει.
Μόλις αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε από 2 κουταλιές φρούτα του δάσους σε 4 χαμηλά ποτήρια και μοιράζουμε από πάνω τους την κρέμα βρώμης.
Περιχύνουμε με μέλι.
Αρωματίζουμε με κανέλλα και διακοσμούμε με λίγα φρούτα ακόμη.
Δεν ξέρουν τι χάνουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πάνω από 10 χρόνια είναι το πρωινό μου, στην αλμυρη του εκδοχή. Βράζω σε 2 ποτήρια νερό 3-3,5 κουταλιες έρημη. Προσθέτω και βότανα κατά περίσταση: κουρκουμα, τζίντζερ, κολιανδρο, καγιεν.
Στις αρτυσιμες μέρες βάζω και τυρί κοτατζ η τυρί από κεφιρ που το φτιάχνω μόνος μου.
Προφανώς βρωμη βραζω. Ο δαίμων του λεξικού του κινητού...
ΔιαγραφήΌχι μόνο δεν ξέρουν τι χάνουν αλλά, δυστυχώς, δεν θα το μάθουν και ποτέ με την ξεροκεφαλιά τους.
ΔιαγραφήΌσο για το μαγικό χυλό, τον οποίον με ικανότητες δρυΐδη -προφανώς- παρασκευάζετε, υποκλίνομαι ταπεινά και εύχομαι να είχα πέσει στη μαρμίτα όταν ήμουν μικρή ...