Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πίτα με αμπελόφυλλα και γιαούρτι …

… Αδελφοποιτοί, άλλως βλάμηδες. Αναίμακτα πλέον, με σταύρωμα του αίματος παλιότερα δένονταν για πάντα φίλοι καρδιακοί, ενωμένοι στη ζωή και σε ακραίες περιπτώσεις και στο θάνατο. Αδελφοποιτόν κανέναν δεν ξέρω.
Ξέρω όμως μια αναδελφόπιτα.
Μια πίτα που δεν έχει ταίρι κι είναι πρωτότυπη, μοναδική, ιδιαίτερη. Στα ορεινά της Δράμας την άκουσα και με τ’ όνομα λόζνικ πίτα, ίσως από το σλάβικο lozna που σημαίνει κλήμα. Μια παραλλαγή της φτιάχνουν οι τουρκοκύπριοι κι άλλη μια κάπου στο Ισραήλ. Οι παραλλαγές αυτές έχουν και φέτα, λίγο ή περισσότερο ρύζι, ρυζάλευρο ή φρυγανιά αντί για καλαμποκάλευρο και λιγότερα ή περισσότερα μυρωδικά.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. ΄Η στην περίπτωσή μας …



Πίτα με αμπελόφυλλα και γιαούρτι


ΚΟΜΜΑΤΙ 


υλικά:
1 βάζο αμπελόφυλλα σε άλμη
ή 35-40 φρέσκα αμπελόφυλλα
750 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
3/4 κούπας καλαμποκάλευρο





Ξαρμυρίζουμε τα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 4΄-5΄  και τα στραγγίζουμε.



ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
      ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ



Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και στρώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Αλατοπιπερώνουμε.



ΤΑΨΑΚΙ
      ΒΑΣΗ



Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.



ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΓΕΜΙΣΗ ΕΤΟΙΜΗ



Αδειάζουμε τη γέμιση στα αμπελόφυλλα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.



ΓΕΜΙΣΜΑ
      ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ  



Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς τα μέσα και τα λαδώνουμε καλά.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα κάτω μ’ ένα μαχαίρι.



ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ
       ΓΥΡΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο.   

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄  περίπου. 

Τρυπάμε στην πίτα με μαχαίρι και αν βγει υγρό ψήνουμε για 10΄ ακόμη, στους 190 βαθμούς κελσίου.



ΨΗΣΙΜΟ
   
   ΨΗΜΕΝΗ



Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψουμε.



ΕΤΟΙΜΗ
      ΚΟΜΜΕΝΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου