Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κέικ με καραμελωμένο ανανά …

… Εγώ το γιατρό της πείνας ήξερα. Δεν υπήρχε πόλη που να μην έχει ψησταριά, φαγάδικο ή ‘ντερλικατέσσεν’ με την υπερήφανη πινακίδα Ο γιατρός της πείνας.
‘Γεια σου, Κίτσε, γιατρέ της πεινός’ που έλεγε κι η ζουμπουρλούδικη Ωραία του κορέως.


ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΤΣΕ



Εκεί είχαν μείνει οι γνώσεις μου μέχρι προσφάτως, που είδα στην τηλεόραση να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής ο Dr Cook. Προσπέρασα γρήγορα τους άσχετους συνειρμούς με τον εξερευνητή και θαλασσοπόρο, αλλά και με τον Captain Hook, που του λείπει τό ’να χέρι αλλά δε γνέθει, κι επικεντρώθηκα στον δόκτορα της οθόνης. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια πιο εξελιγμένη, πιο illustré σύγχρονη εκδοχή του γιατρού της πεινός, εμένα πάντως αμέσως μου γυάλισε ένα κέικ που είδα.
Όπως γυάλιζε κι ο καραμελωμένος ανανάς επάνω του …



Κέικ με καραμελωμένο ανανά
(a la maniere de Tatin)



 
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΛΑΪ


υλικά:
Για τη ζύμη:
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. πολέντα
105 γρ. ζάχαρη
80 γρ. ινδοκάρυδο
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα λεμονιού
200 γρ. γάλα
150 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

Για την καραμέλα:
200 γρ. ζάχαρη
λίγο νερό
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

300 γρ. ανανάς σε ροδέλες (φρέσκος ή από κονσέρβα)







Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και τη βράζουμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι που στο τέλος θα γίνει καραμέλα. 

Όταν σκουρύνει και δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας για να λυώσει.



ΣΙΡΟΠΙ ΑΡΧΗ
       ΣΙΡΟΠΙ ΜΕΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ      ΣΙΡΟΠΙ ΣΧΕΔΟΝ  

ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ 



Αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και αραδιάζουμε προσεκτικά τις ροδέλες του ανανά.



ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ ΒΑΣΗ     
ΑΝΑΝΑΣ



Φτιάχνουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, πολέντα, ζάχαρη, ινδοκάρυδο, μπέικιν, αλάτι και ξύσμα). 

Προσθέτουμε τα υγρά (γάλα, λυωμένη μαργαρίνη) και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.



ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
      ΖΥΜΗ



Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και τη στρώνουμε με κουτάλι.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πριν στερεοποιηθεί η καραμέλα και κολλήσει στη φόρμα.



ΨΗΜΜΕΝΟ
       ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΚΟΜΜΑΤΙ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου