… Χωρίς βοηθητικές, το πολύ-πολύ να πέσεις καναδυό φορές.
Θα ξανασηκωθείς και θα συνεχίσεις. Αλλιώς δεν πρόκειται να μάθεις ποδήλατο. Ούτε μαγείρεμα.
Οι συνταγές είναι ενδεικτικές, οι φωτογραφίες ενδεικτικές, η βήμα προς βήμα διαδικασία βολική, αλλά ενδεικτική.
Κάποτε πρέπει να ξεθαρρέψεις. Να εμπιστευτείς τα μάτια σου για το πόσο πηχτή πρέπει να είναι η μπεσαμέλ, τη μύτη σου για το αν ψήθηκε το φαγητό, τα χέρια σου και το μυαλό σου για όλα τα υπόλοιπα. Κουράστηκα να σε κρατώ, κάλφα, από το χέρι. Σήμερα είσαι μόνη σου, εσύ και τα …
Θα ξανασηκωθείς και θα συνεχίσεις. Αλλιώς δεν πρόκειται να μάθεις ποδήλατο. Ούτε μαγείρεμα.
Οι συνταγές είναι ενδεικτικές, οι φωτογραφίες ενδεικτικές, η βήμα προς βήμα διαδικασία βολική, αλλά ενδεικτική.
Κάποτε πρέπει να ξεθαρρέψεις. Να εμπιστευτείς τα μάτια σου για το πόσο πηχτή πρέπει να είναι η μπεσαμέλ, τη μύτη σου για το αν ψήθηκε το φαγητό, τα χέρια σου και το μυαλό σου για όλα τα υπόλοιπα. Κουράστηκα να σε κρατώ, κάλφα, από το χέρι. Σήμερα είσαι μόνη σου, εσύ και τα …
Λαζάνια με πράσα και ανθότυρο
υλικά:
500 γρ. πράσα (χωρίς τα φύλλα)
150-200 γρ. σπανάκι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
250 γρ. ανθότυρο
λίγο άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη γραβιέρα
τριμμένο ημίσκληρο τυρί
1 μπάλα μοτσαρέλα
λαζάνια σε φύλλα
Για τη μπεσαμέλ:
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό να μαλακώσει και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και τα πράσα κομμένα σε ροδέλες.
Τα σωτάρουμε 5΄, σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να στεγνώσουν εντελώς (20΄-25΄).
Λίγο πριν γίνουν, ρίχνουμε και το σπανάκι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Για την ελαφριά μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε για 2΄.
Για την ελαφριά μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε για 2΄.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για 5΄ περίπου, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ που μόλις αρχίζει να πήζει.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, ρίχνουμε 2 κουτάλες μπεσαμέλ και στρώνουμε μια σειρά λαζάνια.
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, ρίχνουμε 2 κουτάλες μπεσαμέλ και στρώνουμε μια σειρά λαζάνια.
Σπάμε με το χέρι το ανθότυρο και το ανακατεύουμε με τα πράσα.
Απλώνουμε πάνω απ’ τα λαζάνια τα μισά πράσα, πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ρίχνουμε ξανά μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Στρώνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση λαζάνια, αδειάζουμε τα υπόλοιπα πράσα, πασπαλίζουμε με γραβιέρα και περιχύνουμε με μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Φτιάχνουμε την τελευταία στρώση λαζάνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Στρώνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση λαζάνια, αδειάζουμε τα υπόλοιπα πράσα, πασπαλίζουμε με γραβιέρα και περιχύνουμε με μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Φτιάχνουμε την τελευταία στρώση λαζάνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τη μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, και το ημίσκληρο χοντροτριμμένο.
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄ περίπου.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15΄ ακόμη, χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια.
Αν φτιάξουμε το φαγητό νωρίς, ακόμη κι αποβραδίς, και το αφήσουμε σκεπασμένο στο ψυγείο, τα λαζάνια θα μαλακώσουν από τη σάλτσα και τα υγρά του φαγητού, θα φουσκώσουν, κι όταν ψηθούν θα γίνουν πιο μαλακά κι από φρέσκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου