Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μακαρονοσαλάτα με πένες και προσιούτο - Με φέτα, ντομάτα και κρουτόν …

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα λέει το κλασσικό στερεότυπο για μας και τους Ιταλούς και για να το λέει κάτι θα ξέρει.
Άσε που είναι πιο εύηχο και πιο παιχνιδιάρικο από το τωρινό “PIGS ”, που συλλήβδην μας έχωσε όλους τους μεσογειακούς στο ίδιο τσουβάλι. Στο τσουβάλι με τη γάτα δυστυχώς.
Πάντως άσχετα από κλισέ και στερεότυπα, στην κουζίνα είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα. Καθημερινά βρίσκω όλο και περισσότερες πανομοιότυπες συνταγές, πρακτικές μαγειρικής, διατροφικές συνήθειες κι ένα σωρό άλλα κοινά.
Ό
πως οι μακαρονοσαλάτες που ακολουθούν. Κρύες, ελαφριές και νόστιμες, ό,τι πρέπει για το μεσογειακό καλοκαίρι.
Με τα εθνικά προϊόντα η ιταλική, με μοτσαρέλα, πομοντόρια και προσιούτο.
Με τα αντίστοιχα δικά μας η ελληνική, με ντομάτες, φέτα, ρίγανη και φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί …



Μακαρονοσαλάτα με πένες και προσιούτο




ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΦΛΟΥ
  



υλικά:
300 γρ. πένες
200 γρ. μοτσαρέλα
80 γρ. προσιούτο σε λεπτές φέτες
7-8 τοματίνια

προαιρετικά: 

φύλλα βασιλικού







Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια και την αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. 

Κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα τα τοματίνια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. 

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να βράσουμε τις πένες, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Τις στραγγίζουμε, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 

Τις ανακατεύουμε με τα τοματίνια και τη μοτσαρέλα.



 
ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ     ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βάζουμε από πάνω το προσιούτο, ανακατεύουμε προσεκτικά, γαρνίρουμε με το βασιλικό και τρώμε.



 
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ





Μακαρονοσαλάτα με φέτα, ντομάτα και κρουτόν




ΕΤΟΙΜΗ
  



υλικά:
300 γρ. βίδες
φέτα σε κυβάκια
ντομάτες ή ντοματίνια
1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
ρίγανη



προαιρετικά: 
περισσεύματα από κοτόπουλο




Βράζουμε τις βίδες, τις στραγγίζουμε, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

 Για να φτιάξουμε τα κρουτόν κόβουμε μπαγιάτικο, αλλά όχι ξερό, ψωμί σε κύβους. 

Ζεσταίνουμε λάδι ή βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε αν θέλουμε και μια σκελίδα σκόρδο και ροδίζουμε τους κύβους του ψωμιού ανακατεύοντάς τους απαλά. 

Ρίχνουμε στις βίδες τη φέτα και τα τοματίνια και αρωματίζουμε με ρίγανη.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα κρουτόν και ανακατεύουμε καλά.



ΜΕ ΦΕΤΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου