Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πίτα με ψάρι και λαχανικά ...

... Στης ακρί, άιντε μπρε. Στης ακρίβειας τον καιρό μού ’ρθε εμένα να φτιάξω τη fish pie του Jamie Oliver; Ναι. Πρόπερσι την είχα δει, μετά την ξέχασα και πρόσφατα κάπου την ξανάδα και μου κόλλησε. Και ξέρεις εσύ τώρα, όταν μου κολλάει κάτι είναι σαν την τσίχλα στο παπούτσι. Όσο κι αν προσπαθείς δεν ξεκολλάει με τίποτα.
Αν το καλοσκεφτείς βέβαια, δεν είναι και τραγικά ακριβή η συνταγή. 
Άσε που δίνει μια δόση χλιδής και πολυτέλειας στην καθημερινότητά μας, που χρειάζεται μια τονωτική ένεση.
Αν μάλιστα βρεις καμιά οικονομική ουρά σολωμού που θα ξεψαχνίσεις μόνος σου, μια χαρά πέφτει το κόστος και σου μένει η νοστιμιά …



Fish pie 

Πίτα με ψάρι και λαχανικά



ΚΟΜΜΕΝΗ
  



υλικά:
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο ή/και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κολοκυθάκια
150 γρ. ημίσκληρο τυρί ή τσένταρ
1 χεριά σπανάκι
4 κλωναράκια μαϊντανός
300 γρ. σολωμός φιλέτο
300 γρ. βακαλάος φιλέτο
125 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
2 μικρές ντομάτες (προαιρετικά)
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
1 κιλό πατάτες
μοσχοκάρυδο





Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να ετοιμάσουμε τη βάση της πίτας. 

Μέσα στο παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ στο οποίο θα φτιάξουμε την πίτα, τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το σέλινο (ή τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες) και το τυρί. 

Ρίχνουμε το ξύσμα και τον μαϊντανό και κόβουμε από πάνω το σολωμό.



ΒΑΣΗ
     ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ



Προσθέτουμε το βακαλάο σε μέτρια κομμάτια και τις γαρίδες.



ΜΠΑΚΑΛΟ
       ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ  



Στύβουμε το λεμόνι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. 

Χοντροκόβουμε το σπανάκι και τις ντομάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά όλα τα υλικά.



ΣΠΑΝΑΚΙ
      ΕΤΟΙΜΗ ΒΑΣΗ 



Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ. 

Ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο πουρέ.



ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
    ΠΡΕΣ ΠΟΥΡΕ  



Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από το μείγμα λαχανικών και ψαριών. 

Στρώνουμε την επιφάνεια με πηρούνι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.



ΑΠΛΩΜΑ
   
 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ  



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



 
ΨΗΜΜΕΝΗ 


ΜΕΡΙΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου