… Νά 'μουν ο Μεγαλέξαντρος και νά ’σουν η γοργόνα μου;
Όχι, ρε Νταλάρα.
Νά ’μουν ο Ελενίδης και νά ’φτιαχνα τα τρίγωνα, τα πιο διάσημα της Θεσσαλονίκης.
Όχι, ρε Νταλάρα.
Νά ’μουν ο Ελενίδης και νά ’φτιαχνα τα τρίγωνα, τα πιο διάσημα της Θεσσαλονίκης.
Με την πλούσια κρέμα που μπαίνει τη στιγμή που τ’ αγοράζεις, με το δεμένο σιρόπι που δεν τα πνίγει αλλά τ’ αγκαλιάζει στοργικά, με το τραγανό φύλλο που σπάει στο δόντι.
Μα είμαι φτωχή και ταπεινή,
μια Cooking Helena σημερινή,
Ελένη με φωνάζουνε
και δε με λογαριάζουνε …
υλικά:
500 γρ. φύλο κρούστας (12-14 φύλλα)
λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
κρέμα ζαχαροπλαστικής ή άνθος αραβοσίτου ή έτοιμη κρέμα custard
Για το σιρόπι:
1 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμός λεμονιού
1 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμός λεμονιού
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα.
Έχοντας τη στενή πλευρά προς εμάς, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση και το βουτυρώνουμε ξανά.
Το διπλώνουμε ξανά στη μέση ώστε να έχουμε μια φαρδιά λωρίδα και το ξαναβουτυρώνουμε.
Σηκώνουμε τη μία άκρη και διπλώνουμε σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Συνεχίζουμε διπλώνοντας μέχρι να τελειώσει το φύλλο.
Κόβουμε το φύλλο που τυχόν περισσεύει και βάζουμε το τρίγωνο σε βουτυρωμένο ταψί, με την ενωμένη πλευρά προς τα κάτω.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε 12-14 μεγάλα τρίγωνα. Τα βουτυρώνουμε καλά και από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν καλά (περίπου 30΄).
Το ψήσιμο με αέρα, που χρειάζεται περισσότερη προσοχή και λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία φούρνου, βοηθάει να γίνουν φουσκωτά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα τρίγωνα να κρυώσουν.
Με κοφτερό μαχαίρι τα ανοίγουμε προσεκτικά από τη μία πλευρά και αφαιρούμε με προσοχή κάποια από τα εσωτερικά φύλλα, δημιουργώντας την κοιλότητα που θα γεμίσουμε με κρέμα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 5΄.
Σιροπιάζουμε τα τρίγωνα είτε ρίχνοντάς τα λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, είτε ρίχνοντας το σιρόπι στο ταψί.
Τα αφήνουμε όλη νύχτα να τραβήξουν το σιρόπι και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Γεμίζουμε τα τρίγωνα με κρέμα, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ.
Για να μείνει τραγανό το φύλλο, είναι καλύτερα να γεμίσουμε το τρίγωνο τη στιγμή που θα το φάμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου