... Corba the Turk. Πώς λέμε Zorba the Greek; Κάπως έτσι.
Όπου corba, η σούπα τουρκιστί. Κι οφείλω να ομολογήσω ότι οι γείτονες είναι μαστόροι στις σούπες. Έχουν μια τεράστια ποικιλία, από τις απλούστερες μέχρι τις πιο πολύπλοκες και ευφάνταστες. Άλλες καυτερές, άλλες κρύες ή δροσερές, άλλες σκέτες κι άλλες πιάτα χορταστικά, άλλες για αρρώστους κι άλλες για στομάχια που αλέθουν και πέτρες. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Εγώ διάλεξα μια σούπα που συνδυάζει ξερά φασόλια με κρέας, μόνο που αντικατέστησα το απαγορευμένο αρνί με χοιρινό. Μικρό το κακό, μεγάλο το καλό …
Σούπα με φασόλια και κρέας
υλικά:
200 γρ. αρνί ή χοιρινό σε μέτριους κύβους
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κούπα νερό
1 1/2 κούπα φασόλια (βρασμένα ή από κονσέρβα)
2 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι
1 κουταλιά αλεύρι
3 κουταλιές ντοματάκια κονκασέ ή ντομάτα στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και το ροδίζουμε σε λίγο λάδι και μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό.
Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και ρίχνουμε τη μία κουταλιά βούτυρο.
Μόλις λυώσει ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρντίζουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά μία κούπα ζωμό ή νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβωλιάσει το μείγμα, το επονομαζόμενον roux.
Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί η κρέμα και ρίχνουμε και τη δεύτερη κούπα ζωμό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ξανά το κρέας, ρίχνουμε τα φασόλια και τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα για 20΄-30΄ ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου