Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ρολό ζύμης γεμιστό με αμύγδαλα …

… Οι μυγδαλιές  θ’ ανθίσουν και φέτος; Κι αν ναι τι περιμένουν; Στον ανυπόφορο κι ατέλειωτο φετινό χειμώνα με τις –δείγμα δωρεάν- αλκυονίδες του που μέχρι να έρθουν έφυγαν, από τις αμυγδαλιές περιμένουμε ένα σημάδι, μια ανάσα, ένα προσεχώς της επερχόμενης (;) άνοιξης. 
Από το παράθυρό μου πέρασε το καλοκαίρι πέρασε κι η συννεφιά, κοιτάζω κάθε μέρα την αντικρινή αμυγδαλιά, ζορίζω τα μάτια μου να διακρίνουν αδιόρατα έστω ίχνη μπουμπουκιών, ακόμη και ερμητικά κλειστών – πού θα πάει, κάποτε θ’ ανοίξουν.
Αλλά αυτή μουγκή-μουγκή-μουγκή, σαν τη Σιμιγδαλένια του παραμυθιού. Θα φτιάξω ένα ιταλικό γλυκό με αμύγδαλα, μπας και την καλοπιάσω. Κι αν επιμείνει στην άρνησή της τουλάχιστον θα μας μείνει η γλύκα από το …



Ρολό ζύμης γεμιστό με αμύγδαλα
Bensone alle mandorle 




ΠΙΑΤΟ




υλικά: 
Για τη ζύμη: 
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ.ζάχαρη
130 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά
1 φακελάκι (8 γρ.) μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι


Για τη γέμιση: 
100 γρ. αμύγδαλα (όχι ξεφλουδισμένα)
250 γρ. ζάχαρη
70 γρ. καρύδια
40 γρ. ξηρά μύρτιλλα
60 γρ. αυγά (1 μεγάλο αυγό)
15 γρ. κακάο
4 κουταλιές λικέρ πικραμύγδαλο (ή άλλο λικέρ)
2-3 κουταλιές γάλα (αν χρειαστεί)


Για την επικάλυψη: 
3 κουταλιές από τη γέμιση
μερικά ολόκληρα αμύγδαλα




Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν. 

Ρίχνουμε ένα-ένα τ’ αυγά και, μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. 

Φτιάχνουμε μπάλα με τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 



 
ΖΥΜΗ ΑΡΧΙΚΗ ΜΙΞΕΡ   

  
ΕΤΟΙΜΗ ΖΥΜΗ   ΣΕΛΟΦΑΝ



Βάζουμε στο multi μαζί τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τη ζάχαρη και τα αλέθουμε. 

Αδειάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το κακάο, το αυγό, τα μύρτιλλα και το λικέρ. 

Εάν η γέμιση είναι πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές γάλα.



ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ
    ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΚΑΚΑΟ    ΓΕΜΙΣΗ 



Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης και ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο  διαστάσεων 35x25 εκ. 

Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τη γέμιση, αφού κρατήσουμε 3 κουταλιές για τη διακόσμηση. 

Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, χωρίς να τη σφίξουμε πολύ.



 
ΖΥΜΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ    ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΤΥΛΙΓΜΑ



Κλείνουμε καλά τις άκρες, πιέζοντάς τες και αλείφουμε το ρολό με τη γέμιση που κρατήσαμε. 

Σκορπάμε στην επιφάνεια τα ολόκληρα αμύγδαλα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον κορμό να κρυώσει και να σφίξει για μισή περίπου ώρα, πριν τον μετακινήσουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



 
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 





Η συνταγή ζητάει – και με το δίκιο της – λικέρ πικραμύγδαλο. Για να τιμήσουμε τα πάτρια το αντικαταστήσαμε με το εξαιρετικό λικέρ από Blueberry.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου