... Γιατί βιάζομαι κάθε χρόνο ούτε που καταλαβαίνω. Η συκιά στην αυλή μας κάνει πολύ περισσότερα σύκα απ’ όσα αντέχουμε κι εμείς κι η γειτονιά και τα ντουλάπια που γεμίζουν με μαρμελάδες. Εξάλλου εμένα τα σύκα δε μ’ αρέσουν καθόλου – είναι εξωφρενικά γλυκά για τα δικά μου ξινά γούστα κι έχουμε διακόψει διπλωματικές σχέσεις εδώ και χρόνια.
Εξήγησέ μου τώρα εσύ γιατί, μόλις εμφανιστούν στην αγορά τα πρώτα σύκα, πάω κάθε χρόνο και τ’ αγοράζω. Κι η τιμή τους αλμυρή έως τσουχτερή.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και τώρα που είπα αλμυρή, μήπως να τα βάλω σ’ εκείνο το ...
Αλμυρό τσιζκέικ με φρέσκα σύκα και προσιούτο
υλικά:
Για τη βάση:
350 γρ. σταρένια ή κρίθινα παξιμάδια
100 ml ελαιόλαδο
2 μέτριες γινωμένες ντομάτες
Για την κρέμα:
300 γρ ανθότυρο
300 γρ κατίκι
200 γρ. γαλοτύρι ή στραγγιστό γιαούρτι
φρέσκος δυόσμος
Για την επιφάνεια:
8 φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους
5-6 φέτες προσιούτο
2-3 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι
Αλέθουμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε με το λάδι και τη ντομάτα φροντίζοντας να υγρανθούν καλά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενη βάση, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Πολτοποιούμε το ανθότυρο στο μπλέντερ και το ανακατεύουμε με το κατίκι και το γαλοτύρι.
Ρίχνουμε το δυόσμο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε την κρέμα στη βάση.
Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το καθένα.
Τα ραντίζουμε με το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε 30΄ στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Ξεφορμάρουμε το τσιζκέικ, απλώνουμε τα σύκα στην επιφάνειά του και βάζουμε ανάμεσά τους τις φέτες του προσιούτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου