Ασκητική: έργο του Καζαντζάκη, από τα σημαντικότερα κείμενά του, για τον ίδιο «ο σπόρος απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του». Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό του Δημήτριου Γληνού 'Αναγέννηση' το 1927 με τίτλο 'Salvatores Dei. Ασκητική ' ενώ η πρώτη έκδοση έγινε το 1945 στην Αθήνα.
- Επίσης αυτή που ταιριάζει σε ασκητή.
- Επίσης αυτή που ταιριάζει σε ασκητή.
Αυτός ο τίτλος μου ήρθε στο μυαλό, όταν βρήκα τη συνταγή αυτής της μηλόπιτας. Λιτή, με ελάχιστα κι απλά υλικά, χωρίς λάδι, “ παρηγορία ” αλλά και μικρή απόλαυση για τις ημέρες αυστηρής νηστείας όπως η Μ. Τετάρτη και η Μ. Παρασκευή …
Η ασκητική μηλόπιτα
υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ. κόκκινη φαρίνα
2-3 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές ζάχαρη
χυμός από 2-3 πορτοκάλια
λίγο κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
Για τη γέμιση:
4 μήλα χοντροτριμμένα
1 κουταλιά ζάχαρη
ξανθές σταφίδες
κανέλλα
καρύδια (προαιρετικά)
Διαλύουμε το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα και τελευταίο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά και, αν χρειαστεί κι άλλο υγρό, προσθέτουμε χυμό πορτοκαλιού.
Διαιρούμε τη ζύμη σε 2 μέρη.
Διαιρούμε τη ζύμη σε 2 μέρη.
Αλείφουμε μια φόρμα για τάρτα με ταχίνι (ή λάδι) και την αλευρώνουμε.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και την απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη.
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Ανασηκώνουμε και κλείνουμε τις άκρες με το χέρι ή πιέζοντας με πηρούνι.
Χαράζουμε τη μηλόπιτα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄-60΄.
Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο·
καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο·
το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου