… Μεγαλοβδόμαδο ζύγωσε η Ανάσταση, κελάηδησε η μαγική φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη κι οι λέξεις του Καζαντζάκη ήρθαν, πατώντας στα πλήκτρα του Χατζιδάκι, να γεμίσουν το σπίτι.
Μπήκαμε πια στην τελική ευθεία. Χτύπησε το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο των δρομέων, η κυρα-Σαρακοστή απέμεινε με το τελευταίο της ποδαράκι …
… το φάγαμε και φέτος το βόδι και μας μένει η ουρά.
Τα αλεύρια, σκληρά, μαλακά και φαρίνες, στριμώχνονται στα ντουλάπια μέχρι να γίνουν κουλούρια και τσουρέκια. Τα αυγά, εύθραυστα και μη μου άπτου, ξεχειλίζουν το ψυγείο ανυπομονώντας να ανταλλάξουν τη βαρετή λευκότητά τους με χρώματα χτυπητά. Για να θρονιαστούν ύστερα σε ρετρό κι ελαφρώς κιτς αυγοθήκες, σε στρουμπουλές πορσελάνινες κότες ή σε μίνιμαλ δίσκους, σε χορταρένιες φωλιές ή πολύχρωμα καλάθια - βασιλεία εφήμερη κι εύθραυστη όσο και το τσόφλι τους.
Δουλειές με φούντες για τις νοικοκυρές κι όμως δεν κρατιέμαι. Σαν τους δρομείς ανυπομονώ για το σύνθημα του αφέτη, σηκώνω τα μανίκια κι ετοιμάζομαι να πιάσω προζύμια, να ζυμώσω, να πλάσω, να βάψω, να μυρίσω, να νιώσω.
Πρώτα όμως να πάρω δυνάμεις. Μ’ ένα νηστίσιμο χορταστικό γεύμα, που θα μου δώσει ένα μικρό απόθεμα δυνάμεων για τις μέρες που ακολουθούν …
Μπιφτέκια με κόκκινα φασόλια, πλιγούρι και κύμινο
υλικά:
2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια (KYKNOS)
50 γρ. πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κουταλιά κέτσαπ απαλό ή καυτερό (προαιρετικά)
τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
μαϊντανός
Για το συνοδευτικό:
500 γρ. έτοιμα νιόκι πατάτας (στα ΑΒ)
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
λάδι
Βράζουμε το πλιγούρι 6΄-7΄, το στραγγίζουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το κέτσαπ, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για λίγο.
Σουρώνουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα λυώνουμε, πατώντας τα με πηρούνι.
Προσθέτουμε το πλιγούρι, το μείγμα του κρεμμυδιού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη φρυγανιά, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που πλάθεται.
Φτιάχνουμε μπιφτέκια και, αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 6΄-7΄ από κάθε πλευρά και μέχρι να ροδίσουν.
Για το συνοδευτικό:
Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Χρειάζονται περίπου 2΄-3΄ για να ανέβουν στην επιφάνεια.
Παράλληλα ζεσταίνουμε όσο λάδι θέλουμε και ρίχνουμε το φασκόμηλο και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις ροδίσει το σκόρδο τα βγάζουμε από το λάδι.
Στραγγίζουμε τα νιόκι, τα ρίχνουμε στο αρωματισμένο λάδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου