Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σπανάκι γκρατέν ...

Popeye2

… - Πώς πάει; 
-Σαν τον Ποπάυ! 

Γελάσαμε και σήμερα βρε παιδιά.
Κι όμως κάποτε γελούσαμε. Και με παρόμοια αφελή αστειάκια και με τον Ποπάυ και την παρέα του –ήρωες σχεδόν άγνωστους στα σημερινά παιδιά.
Και τι έγινε; Θα μου πεις. Οι εποχές αλλάζουν μαζί με τους ήρωές τους –χάρτινους και μη.
Δεν έγινε και τίποτε. Μόνο που είναι ωραίο να έχεις κοινές παραστάσεις, σημεία αναφοράς και κώδικες επικοινωνίας με τα παιδιά σου. Πώς να καταλάβει η κόρη μου γιατί λέω ότι το ανηψάκι μου, που άρχισε να μπουσουλάει, σέρνεται στο πάτωμα σαν το Ρεβυθούλη;
Ή ότι μια κουραστική μέρα έγινα Τιραμόλα για να τα προλάβω όλα;
Στην εποχή της αυτοκρατορίας των fast food και της παντοκρατορίας των χάμπουργκερ, πώς να καταλάβει ότι για μας το χάμπουργκερ ήταν ένα μυστηριώδες και παράξενο φαγητό, κάτι σαν στρογγυλό σάντουιτς με άγνωστο περιεχόμενο, που κατάπινε σε ντουζίνες ο Πόλντο;

 SweePeaIcopy tiramolla      wimpy

Κι άντε να εξηγήσω στο wiki-child μου που με κοιτάζει έκπληκτο γιατί συγκινούμαι όταν, περνώντας καμιά φορά από επαρχιακές κωμοπόλεις, βλέπω σνακ-μπαρ -άλλο απολίθωμα κι αυτά- που ονομάζονται Πόλντο. 
Τουλάχιστον τον Ποπάυ τον ξέρουν ακόμη τα παιδιά. Ας είναι καλά η εμμονή και η άρρηκτη σύνδεσή του με το σπανάκι. Κι όσο κι αν απομυθοποιήθηκε η θρυλική περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο, πάντα όταν το καταναλώνουμε ελπίζουμε κρυφά σε σιδερένια μπράτσα και οργανισμό σαν του Ποπάυ. 
Όπως βλέπεις, επιστράτευσα όλα μου τα όπλα –παιδικές αναμνήσεις, συγκίνηση, νοσταλγία, ακόμα και πλούσια εικονογράφηση. Τι άλλο να κάνω για να σε πείσω να το φας επιτέλους το ταλαίπωρο το …


Σπανάκι γκρατέν

 

21

 
     υ
λικά:
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
2 αυγά
φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα κατά βούλησιν
άνηθος ή μαϊντανός
τριμμένη φρυγανιά




Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε λίγο λίγο το σπανάκι να μαραθεί και να πέσει. 

Το αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Ανακατεύουμε το σπανάκι με τα αυγά, τα τυριά και τα μυρωδικά. 

Ρίχνουμε πιπέρι και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. 

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη γραβιέρα, για να κάνει κρούστα.

 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.



22

 




.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου