… Πέσε πίτα να σε φάω. Μόνο που όσες φορές και να το πω, η πίτα ποτέ δεν πέφτει να τη φάω. Αναγκαστικά θα πρέπει να τη φτιάξω πρώτα.
Μια τυρόπιτα λέω να φτιάξω, με φύλλο κρούστας για να θυμίζει τραγανή μπουγάτσα και με γέμιση αφράτη χωρίς πολλά αυγά.
Μια τυρόπιτα λέω να φτιάξω, με φύλλο κρούστας για να θυμίζει τραγανή μπουγάτσα και με γέμιση αφράτη χωρίς πολλά αυγά.
Μπορεί μια συνταγή τυρόπιτας να είναι κάτι το συνηθισμένο κι όλοι να έχουμε τουλάχιστον πέντε-έξι, αν όχι περισσότερες. Επειδή είναι συνηθισμένη όμως, δεν θα πρέπει και να την προσπεράσουμε ελαφρά τη καρδία …
Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας
υλικά:
350 γρ. φέτα κομματιασμένη με πηρούνι
200 γρ. ανθότυρο κομματιασμένο με πηρούνι
2-3 αυγά
1 αγελαδινό γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)
φρέσκο γάλα
πιπέρι, σουσάμι
500 γρ. φύλλο κρούστας (περίπου 12 φύλλα)
Σε μπωλ ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά και το γιαούρτι.
Ρίχνουμε πιπέρι και αραιώνουμε το μείγμα με γάλα.
Θέλουμε να είναι παχύρρευστο και όχι νερουλό σαν χυλός.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 32 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο με τρόπο που να καλύπτει στο ταψί τα κενά που άφησε το πρώτο (ας πούμε χιαστί).
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας 5 φύλλα.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, τσαλακώνοντάς το για να κρατήσει τον όγκο του στο ψήσιμο.
Το λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Καλύπτουμε με ένα ακόμη τσαλακωμένο και λαδωμένο φύλλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, χιαστί όπως και προηγουμένως.
Όταν τελειώσουν τα φύλλα, κόβουμε ό,τι περισσεύει έξω από το όριο του ταψιού.
Πριν γυρίσουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να φτιάξουμε έναν πρόχειρο ‘κρόθο’ τρίβουμε λίγη φέτα.
Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα καλύπτοντας τη φέτα.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου