Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας …

… Πέσε πίτα να σε φάω. Μόνο που όσες φορές και να το πω, η πίτα ποτέ δεν πέφτει να τη φάω. Αναγκαστικά θα πρέπει να τη φτιάξω πρώτα.
Μια τυρόπιτα λέω να φτιάξω, με φύλλο κρούστας για να θυμίζει τραγανή μπουγάτσα και με 
γέμιση αφράτη  χωρίς πολλά αυγά.      
Μπορεί μια συνταγή τυρόπιτας να είναι κάτι το συνηθισμένο κι όλοι να έχουμε τουλάχιστον πέντε-έξι, αν όχι περισσότερες. Επειδή είναι συνηθισμένη όμως, δεν θα πρέπει και να την προσπεράσουμε ελαφρά τη καρδία …



Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας



ΨΗΜΕΝΗ
 

 
υλικά:
350 γρ. φέτα κομματιασμένη με πηρούνι
200 γρ. ανθότυρο κομματιασμένο με πηρούνι
2-3 αυγά
1 αγελαδινό γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)
φρέσκο γάλα
πιπέρι, σουσάμι

500 γρ. φύλλο κρούστας (περίπου 12 φύλλα)






Σε μπωλ ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά και το γιαούρτι. 
 
Ρίχνουμε πιπέρι και αραιώνουμε το μείγμα με γάλα. 
 
Θέλουμε να είναι παχύρρευστο και όχι νερουλό σαν χυλός.

   
ΓΕΜΙΣΗ


Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 32 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. 

Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο με τρόπο που να καλύπτει στο ταψί τα κενά που άφησε το πρώτο (ας πούμε χιαστί). 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας 5 φύλλα.

Αδειάζουμε τη μισή γέμιση. 

          
 
ΣΤΑ ΜΙΣΑ


Καλύπτουμε με ένα φύλλο, τσαλακώνοντάς το για να κρατήσει τον όγκο του στο ψήσιμο.



ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ 


Το λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

   

ΠΑΝΩ ΓΕΜΙΣΗ 


Καλύπτουμε με ένα ακόμη τσαλακωμένο και λαδωμένο φύλλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, χιαστί όπως και προηγουμένως. 

Ό
ταν τελειώσουν τα φύλλα, κόβουμε ό,τι περισσεύει έξω από το όριο του ταψιού. 

Πριν γυρίσουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να φτιάξουμε έναν πρόχειρο ‘κρόθο’ τρίβουμε λίγη φέτα.



ΚΡΟΘΟΣ



Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα καλύπτοντας τη φέτα.

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι.

    
ΣΟΥΣΑΜΙ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

Σερβίρουμε.


ΚΟΜΜΑΤΙ

.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου