Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Φρικασέ με τόνο …

… Μια κονσέρβα τόνος είναι συχνά μια λύση ανάγκης. Με λίγο μαρούλι και μια συνάδελφο καλαμπόκι γίνεται μια γρήγορη και χορταστική τονοσαλάτα. Με μια απλή σάλτσα ντομάτας και λίγα μακαρόνια, έχουμε ένα γρήγορο γεύμα. 
Είναι το ψάρι που πάντα έχουμε στο σπίτι μας, εύκολη πηγή πρωτεΐνης και ω3  λιπαρών, μια  οικονομική λύση πάντα διαθέσιμη στο ντουλάπι μας. 
Αυτή η ταπεινή κονσέρβα λοιπόν μπορεί, εκτός από τα γνωστά και συνηθισμένα, να πρωταγωνιστήσει σε ένα ωραιότατο …

      
Φρικασέ με τόνο


   



υλικά:
1 κονσέρβα τόνος (περίπου 160 γρ.)
1 μεγάλο μαρούλι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια




Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και λίγο αλάτι.

 Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μαρούλι.

 Μόλις μαραθεί, ρίχνουμε βραστό νερό, αρκετό για να τα σκεπάσει, κι αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για 15'.    

Πατάμε τον τόνο με πηρούνι και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 

Επειδή έχουμε πιπέρι, ρίχνουμε και στα λάχανα και αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν μαζί, μέχρι να μην έχει πολύ ζουμί το φαγητό.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια και χτυπάμε τα ασπράδια με τον αυγοδάρτη ν’ αφρατέψουν. 

Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα, προσθέτουμε όσο λεμόνι θέλουμε κι ύστερα παίρνουμε από την κατσαρόλα ζουμί και το ρίχνουμε πολύ σιγά και από ψηλά στο αυγολέμονο. 

Αυτό γίνεται για να ανέβει σιγά-σιγά η θερμοκρασία και να μην κόψει το αυγολέμονο ή να μην ψηθεί όταν το ρίξουμε στην κατσαρόλα.

Αυγοκόβουμε το φρικασέ, προσέχοντας να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό, αλλά με το αυγολέμονο να πήξει και να μελώσει.



Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Δοσίθεου "Οψοποιών μαγγανείαι, ήγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική",  ένα εξαιρετικό βιβλίο με εκατοντάδες συνταγές, από τις οποίες καμιά δεν περιέχει κρέας.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου