... Όταν ήμουν παιδί , τέλη της δεκαετίας του '70 κι αρχές του '80, υπήρχαν πολλοί που ντρέπονταν να ζητήσουν στο κρεοπωλείο του χωριού μισό κιλό κιμά. "Θα μας γελάει ο κόσμος, αντρέπομαι να πω νόμ' μισό κιλό κιμά". Κάποιοι δίσταζαν ακόμη και ολόκληρο κιλό να ζητήσουν, πώς να φύγουν με το πακετάκι παραμάσχαλα όταν οι περισσότεροι σήκωναν όλο το χασάπικο μαζί με τον ευτραφή χασάπη.
Και δώστου τα γέλια με τους κουτόφραγκους που αγοράζουν στον τόπο τους ένα μήλο τη φορά και τρώνε μια σαλάτα στις ταβέρνες μας μαζί με μια μερίδα πατάτες, εμείς τις αρμέγαμε τις παχιές αγελάδες και την κάναμε ταράτσα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, όλα τα βιβλία σύγχρονης ιστορίας το "Να δεις τι σού χω για μετά" του πατριώτη μου.
Εγώ πάντως πάντα μισό κιλό κιμά έπαιρνα και σήμερα μισό κιλό σαρδέλες για τη σωτήρια κατάλυση ιχθύος, σταθερά στον air fryer μέχρι η Αφρική να ξαναπάει στη θέση της ...
Σαρδέλες ψητές στον air fryer
υλικά:
500 γρ. σαρδέλες
1 μεγάλη ντομάτα
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες αφαιρώντας κεφάλι και εντόσθια και τις πλένουμε καλά.
Βάζουμε λίγο λάδι και χοντρό αλάτι στο ταψάκι σιλικόνης του air fryer.
Αν θέλουμε βάζουμε 3-4 ροδέλες κάτω, για να είναι πιο ζουμερές οι σαρδέλες και αρχίζουμε να αραδιάζουμε τις σαρδέλες.
Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, νοστιμίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Βάζουμε πάνω από τις σαρδέλες λίγες ροδέλες ντομάτας.
Ξαναρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και λίγο λάδι.
Ψήνουμε στον air fryer στους 190 βαθμούς για 7΄.
Σ' αυτό το σημείο οι σαρδέλες έχουν μαλακώσει και η επιφάνειά τους έχει ψηθεί ενώ το κάτω μέρος τους είναι ζουμερό.
Αποφασίζουμε για τη συνέχεια κατά βούλησιν. Εγώ τις έψησα για άλλα 5΄, αρκούσαν και μόνο 3΄ ή καθόλου.
Σερβίρουμε.
Πολλά παραθαλάσσια καταλύματα έχουν πλέον air fryer στα κουζινάκια τους και η σαρδέλα αφθονεί αυτή την εποχή. Αν ξυπνάμε νωρίς, σε περιοχές όπως η Πρέβεζα μπορούμε να αγοράσουμε απευθείας από τις ψαρόβαρκες και να φάμε ολόφρεσκια ψητή σαρδέλα ίντια ίντια ίντια με της ταβέρνας στη μισή τιμή κι ακόμη παρακάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου