... Είχα χρόνια να το φτιάξω, κυρίως επειδή ποτέ δε θα είχε τη νοστιμιά εκείνου που έφτιαχνα με το ζωμό που έβγαζε στη γάστρα η γεμιστή γαλοπούλα. Κι ακόμη, επειδή φτιάχνοντας τη γαλοπούλα υπήρχαν ήδη διαθέσιμα περισσευούμενα κάστανα και κουκουνάρι.
Ο κόσμος όμως προσαρμόζεται, ή πρέπει να προσαρμόζεται, ή τουλάχιστον να προσπαθεί. Κι εγώ το ίδιο.
Σήμερα λοιπόν έβαλα στη χύτρα ένα μπούτι γαλοπούλας, γιαννιώτικο του Νιτσιάκου με κόστος 4,70€, μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια κι άλλα τόσα καρότα. Σε μισή ώρα πάνω-κάτω ήταν έτοιμο, καλοβρασμένο κι έχοντας βγάλει μπόλικο, μυρωδάτο και νόστιμο ζωμό. Τα υπόλοιπα ήταν απλά. Προβρασμένα κάστανα, 2,99 τα 200γρ., ένα σακουλάκι κουκουνάρι 2,80€, σταφίδες και μπασμάτι απ' τα αποθέματα στο ντουλάπι μου.
Ιδού λοιπόν το προχριστουγεννιάτικο γεύμα μου, πλήρες, οικονομικό και λαχταριστό ...
Πιλάφι γιορτινό με κάστανα και κουκουνάρι
υλικά:
1 κούπα μπασμάτι
3 κούπες ζωμός (εδώ γαλοπούλας)
200 γρ. προβρασμένα κάστανα
κουκουνάρι, μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές βούτυρο (ή λάδι ή μαργαρίνη)
Ετοιμάζουμε τα κάστανα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Στην προκειμένη περίπτωση, τρυπάμε 2-3 φορές με μαχαίρι το πλαστικό τους και τα βάζουμε για 2΄ στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ένταση.
Μόλις κρυώσουν λίγο τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο.
Καβουρντίζουμε ελαφρά το ρύζι.
Ρίχνουμε το ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούλησιν και καπακώνουμε.
Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό και να μαλακώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα κουζίνας.
Σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα ζεσταίνουμε την άλλη κουταλιά βούτυρο.
Ρίχνουμε όσο κουκουνάρι θέλουμε ή μπορούμε και το ροδίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες,
τα κάστανα
και το ρύζι.
Σωτάρουμε ανακατεύοντας απαλά, να αναμειχθούν και να πάρουν γεύση το ένα από το άλλο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου