Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Μοσχάρι κοκκινιστό στη χύτρα ...

 ... Νομίζω ότι αφού κι ο Αστερίξ ακόμη πήρε χύτρα, εγώ - που έμεινα τελευταία να αντιστέκομαι στον εισβολέα της κουζίνας μου, θα πρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμά του.

 

 Κι ας μην μπορώ να απαλλαγώ από τον παλιό γαλατικό φόβο ότι θα πέσει η χύτρα στο κεφάλι μου, τόσες και τόσες ιστορίες τρόμου που άκουσα παιδί για χύτρες δολοφόνους ρίζωσαν μέσα μου και με καταδιώκουν.
Επειδή όμως με καταδιώκει κι ο λογαριασμός του ρεύματος αποφάσισα να αγοράσω, έστω και στα 54, μια χύτρα ελπίζοντας ότι η τύχη ευνοεί ακόμη τους τολμηρούς.
Ιδού εγώ λοιπόν με μια ισπανική χύτρα 6 λίτρων 
να κοιταζόμαστε κατάματα, who will blink first.

 


Νομίζω ότι θα δοκιμάσω ένα ...



Μοσχάρι κοκκινιστό στη χύτρα



υλικά:
700 γρ. μοσχάρι
2 κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1-2 κουταλιές τοματοπελτές
1 κύβος βοδινού
λίγο μπούκοβο (εδώ γλυκό)

250 γρ. χοντρό κριθαράκι

γραβιέρα/ρεγκάτο

προαιρετικά:
μπαχάρι, κανελλόξυλο, ρίγανη, δαφνόφυλλο




Διάλεξα  ένα από τα πιο οικονομικά κομμάτια κρέατος για να κάνω τη βασική συνταγή κοκκινιστού χωρίς μπαχαρικά, από τα οποία θα προτιμούσα σίγουρα την εκδοχή με μπαχάρι και κανέλλα.


Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια.




Το αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μαλάζοντάς το με τα χέρια μας, δηλαδή τα γάντια μας.





Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι στη χύτρα και ρίχνουμε το κρέας.





Αφήνουμε λίγο να πιάσει από τη μια μεριά και το γυρίζουμε ξεκολλώντας το θαραλλέα.





Μόλις το κρέας αλλάξει χρώμα ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.





Τα σωτάρουμε μαζί για 4΄-5΄ και σβήνουμε με το κρασί.





Αφήνουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Μετά, τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, λίγο αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά/μυρωδικά της επιλογής μας.





Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τουλάχιστον μέχρι το σημείο Min(imum) της χύτρας.





Κλείνουμε τη χύτρα σύμφωνα με τις οδηγίες, ορίζουμε το δείκτη στο καπάκι στη θέση για το κρέας και περιμένουμε να ανέβει η βαλβίδα. 

Μόλις ανέβηκε η βαλβίδα στη δική μου χύτρα, χαμήλωσα το μάτι και άφησα το κρέας να βράσει για 40΄. Έσβησα το μάτι και άφησα τη χύτρα πάνω στο σβηστό μάτι μέχρι να κυρώσει και να κατέβει η βαλβίδα.

Ανοίγουμε τη χύτρα σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας του κατασκευαστή και βγάζουμε το κρέας σε πιάτο. Το καπακώνουμε με άλλο πιάτο για να διατηρηθεί ζεστό.





Ζυγίζουμε 250 γρ. κριθαράκι.





Βάζουμε τη χύτρα χωρίς το καπάκι ξανά στο μάτι να πάρει βράση η σάλτσα.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του (περίπου 15΄).

Ανακατεύουμε τακτικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος γιατί το κριθαράκι πιάνει εύκολα και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Μόλις βράσει το κριθαράκι, ρίχνουμε ξανά το κρέας και αποσύρουμε από τη φωτιά.





Σερβίρουμε.





Φυσικά με τριμμένο τυρί.










 



 

2 σχόλια:

  1. Για διπλάσια ποσότητα κρέατος, θα διπλασιασω όλα τα υπόλοιπα υλικά;Και τί θα κάνω με το χρόνο μαγειρέματος;
    Ευχαριστώ πολύ!
    ***Σε ανακάλυψα τυχαία και ο πλούτος των συνταγών σου δεν παίζεται...Σε συνδυασμό δε, με τα εισαγωγικά σχόλια και το χιούμορ σου, είσαι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!
    Να είσαι πάντα υγιής, ευτυχισμένη και να μας μοιράζεις τις γνώσεις σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για διπλάσια ποσότητα συνήθως διπλασιάζουμε τα υλικά ανάλογα και με τις προτιμήσεις μας, για παράδειγμα 3 ή 4 κρεμμύδια είναι αρκετά κι η ντομάτα κονκασέ αρκεί να είναι 1,5 κονσέρβα αν θέλουμε τη σάλτσα πιο διακριτική, αρκούν οι 2 κουταλιές τοματοπελτές.
      Ο χρόνος που προτείνει ο κατασκευαστής συνήθως επαρκεί για όποια ποσότητα ανάμεσα στο min και max.
      Κι ευχαριστώ από καρδιάς για τα τόσο θερμά και ενθουσιώδη σχόλια, μου δώσατε μεγάλη χαρά, να είστε πάντα καλά.

      Διαγραφή