Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Τάρτα με ροδάκινα και αμύγδαλα ...

 ... Όταν λέω αποχαιρετισμός στα όλα δεν εννοώ καλοκαίρια και θάλασσες, ακρογιαλιές-δειλινά, χταποδάκια λιαστά, βουτιές, χωριά, πανηγύρια και συναφή προϊόντα. Για να τα αποχαιρετήσεις πρέπει πρώτα να τα ζήσεις, ή έστω να τα γνωρίσεις, να σε συστήσουν ακόμη και μόνο και για ένα χαίρω-πολύ κι ύστερα να αποχωριστείτε σαν φίλοι παλιοί. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι έπαψε να είναι συνώνυμο των διακοπών, της ανεμελιάς και της χαλάρωσης. Όχι για όλους αλλά για πολλούς. Όλο και περισσότερους.
Ο αποχαιρετισμός μου όμως δεν αφορά τα του καλοκαιριού, που για μένα ήταν απλά μια ημερολογιακή ακολουθία της άνοιξης και τίποτε άλλο. Αφορά όλα εκείνα που ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου και τώρα δεν είναι. Το κλιματιστικό που δεν άναψε ούτε λεπτό, η λάντζα που αντικατέστησε το πλυντήριο πιάτων, τα πλυντήρια που μπαίνουν μόνο κάθε Σαββατοκύριακο, ένα για τα λευκά, ένα για τα χρωματιστά, οι απλώστρες που έκαναν ήδη κατοχή στις βεράντες βγάζοντας τη γλώσσα στο αραχνιασμένο στεγνωτήριο, ο φούρνος της κουζίνας που ανάβει άπαξ εβδομαδιαίως για να ψήσει με ακρίβεια χορογράφου των Μπολσόι διαδοχικά ό,τι έχω για ψήσιμο. Ανάμεσά τους και μια ...


Τάρτα με ροδάκινα και αμύγδαλα



υλικά:
3-4 ροδάκινα
100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κουταλιά αλεύρι
ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά ζάχαρη

1 φύλλο σφολιάτα




Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Δημιουργούμε ένα πλαίσιο 5 εκ, γύρω-γύρω, τρυπώντας με πηρούνι.

Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τη σφολιάτα  μόνο στο εξωτερικό πλαίσιο. 

 


 


Τρυπάμε παντού με πηρούνι το κομμάτι της σφολιάτας που δεν αλείψαμε με αυγό.

Βάζουμε τη σφολιάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 10΄.

 

 

 

Κρατάμε στην άκρη 20 γρ. από τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια (εγώ έβαλα αμύγδαλα στην τάρτα και τριμμένο φυστίκι επάνω για το χρώμα).

 

 

 

 

Ρίχνουμε στα 80 γρ. αμύγδαλα την άχνη, το υπόλοιπο αυγό και το αλεύρι.
Σύμφωνα με τη συνταγή, τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια λεία πάστα. Εγώ είχα ήδη τριμμένο αμύγδαλο και απλώς το ανακάτεψα με τα υπόλοιπα υλικά.

 

 

 

 

Ανακατεύουμε καλά.

 Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι.

 

 

 

Αλείφουμε με το μείγμα το κομμάτι της σφολιάτας που τρυπήσαμε με το πηρούνι.





Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες.

 

 

 

 

Αραδιάζουμε τις φέτες πάνω από την κρέμα αμυγδάλου.





Πασπαλίζουμε όλη την τάρτα με τη ζάχαρη.

 

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 12΄.

 

 

 

Σκορπίζουμε πάνω στα ροδάκινα τα υπόλοιπα φυστίκια χοντροκομμένα.

 

 

 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8΄ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσό χρώμα η σφολιάτα.





Σερβίρουμε αμέσως, τη συνοδεία παγωτού ή άνευ αυτού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου