... Τώρα μιλάς σωστά. Διότι άλλο η κασιόπιτα, άλλο η ζυμαρόπιτα, άλλο η κολοκυθοκασιόπιτα, άλλο το αλευροκολόκυθο κι άλλο η λεγεώνα των ξένων. Τι το πέρασες εδώ, υπάρχουν κατηγορίες και διαβαθμίσεις στην ηπειρώτικη κουζίνα, δεν τα κάναμαν όλα σιάδ' ...
Ηπειρώτικη κολοκυθοκασιόπιτα
υλικά:
2 κούπες γάλα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
350 γρ. σκληρή φέτα
αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, λάδι
1 τριμμένο κολοκυθάκι
Σε μια λεκάνη σπάμε τ’ αυγά και προσθέτουμε το γάλα.
Δουλεύοντας κατά προτίμησιν με το χέρι - ειδικά για σένα επιτρέπεται και ο αυγοδάρτης, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το κολοκυθάκι, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη και στυμμένο καλά.
Σπάμε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια τη μισή φέτα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λάδι κατά βούληση και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ρηχού ταψιού και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Αδειάζουμε με προσοχή το κουρκούτ'.
Τρίβουμε με το χέρι από πάνω την υπόλοιπη φέτα και περιχύνουμε με λάδι.
Για περισσότερη νοστιμιά ρίχνουμε εδώ κι εκεί μερικά κομμάτια βούτυρο.
Ψήνουμε για 30΄-35΄, κατά προτίμηση στον αέρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Στα μισά του ψησίματος στρίβουμε το ταψί 180 μοίρες (να έρθει το πίσω μέρος μπροστά), για να ψηθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου