... Αν ο Πανούσης έβλεπε κάγκελα παντού, εγώ βλέπω φοινικέλαιο παντού. Παντού όμως. Και δεν τσιμπάω τα bold δολώματα που γράφουν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και συνήθως εννοούν ότι υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσοστό ελαιολάδου μέσα στον κουβά με το φοινικέλαιο.
Πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια μου που έχουν δει πολλά σε ετικέτες, με κορυφαία εκείνη που διαφήμιζε περήφανα το χωρίς φοινικέλαιο στη συσκευασία αλλά μια χαρά το περιείχε στα συστατικά.
Όσο και να προσπαθείς να το αποφύγεις, είναι πλέον παντού. Σε ζύμες, μπισκότα, κέικ, αλείμματα, κουλούρια, μαργαρίνες, μπισκότα, μελομακάρονα και πολυδιαφημισμένους κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο αλλά όχι μόνο.
Να το αποφύγουμε αποκλείεται, να το περιορίσουμε μπορούμε. Διαβάζουμε πάντα τα συστατικά και φτιάχνουμε στο σπίτι εύκολα κουλούρια και μπισκότα ...
Μπισκότα με χουρμάδες, ταχίνι και μέλι
υλικά:
100 γρ. ταχίνι
2 κουταλιές σούπας νερό
60 ml ηλιέλαιο
45 γρ. μέλι ή σιρόπι
120 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. νιφάδες βρώμης
130 γρ. χουρμάδες
1 κουτ. τσ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. τσ. αλάτι
2 βανίλιες
Βάζουμε σε μπωλ το ταχίνι, το νερό, το ηλιέλαιο, το μέλι και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί.
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.
Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τους χουρμάδες που έχουμε κόψει σε κομμάτια, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε απαλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια. Η συνταγή προτείνει 12 μεγάλα μπισκότα, εγώ προτιμώ περισσότερα και μικρότερα.
Φτιάχνουμε μπαλάκια με τη ζύμη, τα αραδιάζουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τα πατάμε με την παλάμη μας να απλώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 14΄-16. Θέλουμε να πάρουν χρώμα στις άκρες αλλά να παραμείνουν σχετικά μαλακά στο κέντρο.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου