Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Πρασόπιτα με καβουρμά ...

... Ζητούσε να της φτιάξω πίτες στη Γαλλία που με το ζόρι έβρισκα υλικά, δε θα ζητούσε τώρα που είναι εντός έδρας; Αστείον ποσόν. Ξεκίνησα με την αγαπημένη της τυρόπιτα με γιουφκά, ανέβαλα τη λατρεμένη της λαχανόπιτα για όταν βρω καλά λάχανα στη λαϊκή και ξεγελάω την αναμονή με μια πρασόπιτα. Με καβουρμά την εμπλουτίζω εγώ αλλά μια χαρά πάει και περισσευάμενο κοτόπουλο, κιμάς ή άλλο μαγειρεμένο κρέας ...


Πρασόπιτα με καβουρμά



 υλικά:
700-800 γρ. πράσα (το άσπρο και το μισό πράσινο τμήμα τους)
200 γρ. καβουρμά ή μαγειρεμένο κρέας
λίγο λευκό κρασί
150-200 γρ. φέτα ή ανθότυρο
1 κουταλιά βούτυρο
1 κύβος (εδώ βοδινού)
άνηθος, μαϊντανός

6 χωριάτικα φύλλα, χειροποίητα ή και έτοιμα




Κόβουμε τα πράσα λοξά σε κομμάτια και τα πλένουμε μέσα σε λεκάνη με νερό, ώστε να φύγει και το χώμα που κρύβεται καμιά φορά στο εσωτερικό τους. Τα στραγγίζουμε.



Ζεσταίνουμε σε σωτέζα ή βαθύ τηγάνι 1- 2 κουταλιές λάδι και λυώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε τα πράσα και τα καβουρντίζουμε για 5΄. 




Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί, νοστιμίζουμε με τον κύβο, καπακώνουμε και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν για 15΄-20΄ προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.



 

Όταν τα πράσα είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον καβουρμά αφού τον ανοίξουμε με πηρούνι σε μικρά κομμάτια. 

Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μαζί για 10΄, για να πάρουν τα πράσα νοστιμιά απ’ τον καβουρμά. 





Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. 





Ρίχνουμε τη φέτα ή το ανθότυρο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.





Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. 





Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους. 

Φροντίζουμε το κάθε φύλλο να καλύπτει τα κενά του προηγούμενου, ώστε να μη φαίνεται καθόλου το ταψί.


 



Απλώνουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με ένα φύλλο, τσαλακώνοντάς το ώστε να μην προεξέχει απ’ το ταψί.



 



Το λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. 




Καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα που έχουμε επίσης λαδώσει και γυρνάμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα.





Λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 περίπου ώρα.







Σερβίρουμε. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου