Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τζατζίκι (encore) ...

 ... Τελικά δε γλυτώνουμε από το τρίπτυχο σουβλάκι-τζατζίκι-μουζάκα με σάουντρακ το Ζορμπά, Θεός σχωρέσ' τον μουσικοπατέρα του. Κι αν κάνεις το λάθος εδώ στην ξένη χώρα και ρωτήσεις τι θα ήθελαν να δοκιμάσουν από την ελληνική κουζίνα, ενθουσιωδώς ζητάνε το real τζατζίκι.
Ιδού λοιπόν το real τζατζίκι, έστω και με greek yoghurt της ανάγκης, γαλλικό σκόρδο και concombre ...

 

 Τζατζίκι

 

 

υλικά:
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
μισό αγγούρι (ή 3/4)
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι
άνηθος





Καθαρίζουμε το αγγούρι και το τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.





Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για μισή ώρα τουλάχιστον.





Βάζουμε σε μπωλ το λάδι με το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. 

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να δέσουν.

 



 Τρίβουμε το σκόρδο στον ψιλό τρίφτη ή το περνάμε από την πρέσσα σκόρδου και το ρίχνουμε στο λαδόξυδο.





Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

 


 

Προσθέτουμε το αγγούρι αφού το στύψουμε ελαφρά.

 Αρωματίζουμε με τον άνηθο και ανακατεύουμε.

 

 



Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και το ξύδι και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

 Αφήνουμε το τζατζίκι στο ψυγείο να δέσει.

 

 



Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και χρωματίζουμε με πάπρικα.








Επειδή το τζατζίκι είναι δημοφιλές και οι μουστερήδες πολλοί μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα και τις αναλογίες αντίστοιχα. Υπολογίζουμε περίπου 1 κουταλιά λάδι για κάθε 100 γρ. γιαούρτι που χρησιμοποιούμε και προσαρμόζουμε την ποσότητα ξυδιού και σκόρδου ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.






 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου