Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Γίδα κοκκινιστή με τραχανά ...

 ... Δεν ξέρω πώς μου κόλλησε εδώ και κάνα χρόνο να μαγειρέψω γίδα. Πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων και η δική μου επίσης, συνελόντι ειπείν ήθελα καλά και ντε να φτιάξω γίδα. Αλλά εσύ κάθε φορά που το πρότεινα άλλαζες χρώμα και κουβέντα. 
Είχα κι εγώ ακούσει ιστορίες τρόμου για γίδες-ζόμπι πού έβραζαν μερόνυχτα παραμένοντας αναλλοίωτες, για τη μυρωδιά που έβγαινε για χρόνια απ' τις χαραμάδες του σπιτιού και άλλα γλαφυρά παρόμοια, είχα ακούσει όμως και για ταβέρνες με ουρές πελατών που περίμεναν υπομονετικά για να φάνε γίδα βραστή, κι ότι το κρέας της είναι νόστιμο κι υγιεινό.
Ιδού εγώ λοιπόν, με τη γίδα στην πλάτη, έτοιμη να ξεκινήσω. Δεν τη θέλω βραστή όμως, αλλά ...


Γίδα κοκκινιστή με τραχανά



υλικά:
1 κιλό γίδα
2-3 κρεμμύδια
τοματοχυμός
μισό κουτ. γλ. τοματοπελτές
1 κύβος κότας ή λαχανικών

1 κούπα τραχανάς σταρένιος (ή ξινός ή ξινόχοντρος)




Οι κλασσικοί οδηγοί μαγειρικής προσπέρασαν τρέχοντας τη γίδα, ο Τσελεμεντές μάλλον πολύ αστός, Παραδείση και Σκούρα όμως, γιατί;
Παλιά μου τέχνης κόσκινο λοιπόν, κοινή λογική και αυτοσχεδιασμός. 



Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. 

Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 10΄-15΄, κατά τα οποία το ξαφρίζουμε με κουτάλι.




Στραγγίζουμε το κρέας πετώντας το νερό και πλένουμε καλά την κατσαρόλα τρίβοντάς τη με λεμονόκουπα για να φύγουν τα υπολείμματα του αφρού.

Τη γεμίζουμε ξανά με νερό και βάζουμε το κρέας. 

Αν θέλουμε βάζουμε και ένα ολόκληρο κρεμμύδι. 

Εγώ έριξα στο νερό κι έναν κύβο για νοστιμιά και για να κόψει κάπως τη μυρωδιά του κρέατος.

 Περιμένουμε να πάρει βράση κι ύστερα καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει.

Κατά το πρώτο δίωρο το μάτσο-μάτσο, μήτε που χλώμιασε καθόλου. Γιάννης ήρθε, Γιάννης έφυγε. Χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις ώρες για να μαλακώσει σχετικά το κρέας.





Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο και σουρώνουμε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι.





Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε 2 κρεμμύδια που έχουμε χοντροκόψει. 

Προσθέτουμε το κρέας και τα σωτάρουμε μαζί να πάρει χρώμα και το κρέας. 

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και, αν θέλουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί.




Ρίχνουμε 
τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. 

Ρίχνουμε και τοματοχυμό, ανάλογα με το πόσο κόκκινη θέλουμε τη σάλτσα (εγώ έβαλα 3/4 κούπας). 





Προσθέτουμε το ζωμό, αλατίζουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας (45΄-60΄).




Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον τραχανά. 

Ανακατεύουμε καλά για να μη μείνει στον πάτο της κατσαρόλας.




Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, για περίπου 20΄, ανακατεύοντας πού και πού. 

Στα τελευταία 5΄-10΄ μπορούμε να ξαναβάλουμε το κρέας στην κατσαρόλα για το απαραίτητο ασμπέτε. 





Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου να τραβήξει λίγο.

 Όσο κρυώνει, ο τραχανάς απορροφά το ζουμί και πήζει.





Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου