... Τόση χαρά για μια απλή βόλτα στο σούπερ-μάρκετ;
Μάλιστα, κύριε, τόση και περισσότερη.
Πρώτον, δεν ήταν ούτε απλή ούτε βόλτα. Μάλλον επικίνδυνη αποστολή, εκστρατεία προετοιμασμένη επί χάρτου μέρες πριν.
Το πεδίο της μάχης πλήρως χαρτογραφημένο, τα χαρακώματα σημαδεμένα επακριβώς. Κι η πορεία προς το μέτωπο καθορισμένη - πρώτα θα πατήσουμε το ύψωμα των λαχανικών, ύστερα θα επιτεθούμε στα ψυγεία, στην ξηρά τροφή, τα χαρτικά, τους χυμούς και τα νερά ώσπου να φτάσουμε προελαύνοντας με ασφάλεια στα ταμεία.
Μάσκες, αντισηπτικά, άδειες κυκλοφορίας, γάντια, μαντηλάκια - τσεκ. Μετά από ένα μήνα απόλυτου εγκλεισμού, φτου (εικονικό ασφαλώς) και βγαίνω ...
Κουνουπίδι γκρατινέ με σάλτσα κάρρυ
υλικά:
1 κουνουπίδι (περίπου 600-700 γρ.)
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 μικρό κρεμμύδι
1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. κάρρυ σε σκόνη
1 κουτ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1-2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
200 ml κρέμα γάλακτος
120 γρ. τσένταρ ή ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
15 γρ. ψίχουλα ψωμιού
μαϊντανός
Πλένουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε σε κατσαρόλα για 5΄ ή στον ατμομάγειρα, μέχρι ίσα να μαλακώσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια.
Λυώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο (7΄-8΄).
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κύμινο, κάρρυ, μουστάρδα) και τις πιπερίτσες και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και 100 γρ. από το τριμμένο τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βράζουμε τη σάλτσα για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις όλα μαζί.
Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί με τα ψίχουλα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αδειάζουμε το κουνουπίδι με τη σάλτσα του σε πυρίμαχο σκεύος και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του το μείγμα του ψωμιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 10΄.
Γυρίζουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και ανεβάζουμε το φαγητό μια σχάρα να πάρει χρώμα και να κάνει ωραία κρούστα η επιφάνεια, προσέχοντας να μην αρπάξει.
Αν θέλουμε, ενισχύουμε την κρούστα με λίγο τυρί ακόμη.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5΄.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου