Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Pasta fazool …

…Αν φας την Πρωτοχρονιά χοιρινό, κάποιο πράσινο λαχανικό και φασόλια, λένε οι Ιταλοί, θα έχεις καλή τύχη όλο το χρόνο.
Βρε, και να το μαθαίνω τόσο αργά. Να μην το ήξερα πέρυσι τέτοιον καιρό μπας και γλυτώσουμε καμιά λαχτάρα. 
Και να μην ψάξω νωρίτερα για το pasta fazool, τόσα χρόνια τραγουδάω φάλτσα το That’s amore αλλά πού να μου κόψει. 
Διότι το τραγουδισμένο pasta fazool, σε μια από τις δεκάδες εκδοχές του, συνδυάζει ιδανικά μπέικον, λαχανίδες ή σέσκουλα, φασόλια και ζυμαρικό, τουτέστιν καθίσταται αυτομάτως φαγητό τυχερό και γουρλίδικο. Μήπως κρατάει κι όλο το χρόνο, να πάρουμε λίγο τα πάνω μας; …      
      
      
      Pasta fazool 
  





             
υλικά:       
120 γρ. μπέικον (εδώ κομμάτι)
1 κρεμμύδι
1-2 κλωναράκια σέλινο
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγη ντομάτα passata       
2 σκελίδες σκόρδο
3 κούπες ζωμός κότας
1 κούπα νερό 
1 χεριά (1 ματσάκι) σέσκουλα ή cale ή λαχανίδα
1 κονσέρβα φασόλια (εδώ κόκκινα)          
1 κούπα κοραλάκι (ή κοφτό μακαρονάκι)
γραβιέρα ή παρμεζάνα
πάπρικα, μπούκοβο, θυμάρι, ρίγανη





Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια.






Κόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο σε κυβάκια και τος σκελίδες του σκόρδου στη μέση (αφαιρούμε τη φύτρα).









Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο. 

Αλατίζουμε και σωτάρουμε για 7΄-8΄, να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.








Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄.








Νοστιμίζουμε με πιπέρι, πάπρικα και μπούκοβο και αρωματίζουμε με ρίγανη και θυμάρι.








Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά, να απλωθεί ο πελτές παντού.








Ρίχνουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό. 

Μόλις πάρει βράση, καπακώνουμε και βράζουμε για 5΄.









Βγάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα, το πολτοποιούμε στο multi και το αφήνουμε στην άκρη.








Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα που προτιμάμε (εδώ λαχανίδες). 

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αλατίζουμε ελαφρά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄.     





   
                 
Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις το φαγητό πάρει βράση δυνατά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

Ανακατεύουουμε και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. 

Αν ο ζωμός δεν είναι αρκετός, προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό. 








Ρίχνουμε τον αλεσμένο πολτό φασολιών που θα χυλώσει το φαγητό, δ
οκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.








Αν το φαγητό μας φανεί πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. 

Με τον ίδιο τρόπο το ζεσταίνουμε την επόμενη μέρα, αν περισσέψει.        








Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα, λίγο ωμό ελαιόλαδο, μια πρέζα πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


      
            
                     
     

    






   


 
 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου