Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ντοματόπιτα …

…Ντροπή δεν είναι ν' αγαπάς λέει μια ψυχή. Κι εγώ λέω ότι δεν είναι ντροπή να παίρνεις τις ντομάτες με τα ο,50€ αλλά εξυπνάδα, σύνεση και νοικοκυροσύνη. Γεμάτες οι λαϊκές με μικρές, γινωμένες ντομάτες, τα καφάσια τους λίγο παράμερα βαλμένα και το καρτελάκι να δηλώνει λοξά την τιμή. Εν ριπή οφθαλμού αδειάζουν, σπρώχνονται οι κυρίες να καλοδιαλέξουν κι όλο διευκρινίζουν η μία στην άλλη “για σάλτσα τις θέλω, για φαΐ παίρνω τις άλλες, τις μεγάλες, τις ακριβές”. “Ε, βέβαια για σάλτσα” σιγοντάρει ο χορός.
Ε όχι, μαντάμ, δεν τις παίρνεις για σάλτσα. Για φαΐ τις παίρνεις και καλά κάνεις, αφού είναι απείρως πιο νόστιμες από τις μεγάλες και πολύ πιο συμφέρουσες. Αλλά ντρέπεσαι να το πεις, να παραδεχτείς στη γειτόνισσα ή την άγνωστη ότι παίρνεις απ’ τα φτηνά. Τίποτα δε σ’ έμαθε η Κατοχή, τίποτα κι η κρίση, ο κώλος στη στάχτη κι η μύτη στον ουρανό  λέμε στην ΄Ήπειρο.
Αν μη τι άλλο, βρες μια άλλη δικαιολογία. Κάθε Σάββατο σε βλέπω, κάθε Σάββατο σ’ ακούω, τόση σάλτσα δε φτιάχνει ούτε η Barilla. Πες θα φτιάξω …



Ντοματόπιτα


 


 

υλικά:
1 κιλό (ή και 1.200 γρ.) ντομάτες (ή πομοντόρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά κέρατο
250 γρ. φέτα
ρίγανη      

προαιρετικά: 4-5 λιαστές ντομάτες

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα





Πλένουμε τις ντομάτες (ή τα πομοντόρια) και τις κόβουμε σε κομμάτια.





     
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά.






Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση, προσθέτουμε 4-5 λωρίδες μπέικον και τις ροδίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.








Ρίχνουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και τις λιαστές ντομάτες σε λωρίδες.





Προσθέτουμε τις ντομάτες, νοστιμίζουμε με ρίγανη και πιπέρι και αφήνουμε τις ντομάτες να μαγειρευτούν μέχρι να φύγουν όλα σχεδόν τα υγρά. 

Αν χρειαστούν ανακάτεμα, το κάνουμε κουνώντας το τηγάνι για να μη διαλυθούν οι ντομάτες.







Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το τυρί. 

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά.






Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. 

Το ραντίζουμε με λάδι, τρίβουμε λίγη φέτα αν θέλουμε και στρώνουμε χιαστί το δεύτερο φύλλο. 

Κάνουμε το ίδιο και με το τρίτο φύλλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση.






Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο, λίγο τσαλακωμένο για να μείνει όλο μέσα στο ταψί. 

Ραντίζουμε με λίγο λάδι και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.





Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα λαδωμένα (και προαιρετικά με λίγη τριμμένη φέτα) ανάμεσα.






Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε ελαφρά με λίγο νερό.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄. 

Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος, για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.  






Σερβίρουμε.







 


 
      












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου