… Oozy. Πώς λέμε ‘τώρα σκούζει η Τούλα’;
Τώρα oozy ο Jamie.
Ο Όλιβερ ντε, που έχει μανία πάντα να βαφτίζει τις συνταγές του με εντυπωσιακά παραστατικά ονόματα. Και επίθετα. Διότι ‘oozy’ είναι αυτό που έχει υγρό, το ζουμερό, το χυμώδες κατά κάποιον τρόπο. Όπως ένα ιταλικό …
Ριζότο με μανιτάρια
υλικά:
1-1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι
μια χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (ανάμεικτα)
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
ζωμός κότας ή λαχανικών
μαϊντανός, θυμάρι
τριμμένη γραβιέρα
βούτυρο ή μαργαρίνη
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπωλ και τα περιχύνουμε με ζεστό νερό.
Τα αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να επανυδατωθούν, τα βγάζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το πολτοποιήσουμε στο multi.
Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι (περίπου 5΄).
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με τα φρέσκα κομμένα σε φετάκια.
Τα σωτάρουμε μαζί, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο από το υγρό των αποξηραμένων μανιταριών και 2 κουτάλες ζωμό κότας (ή λαχανικών για τη νηστίσιμη εκδοχή).
Μόλις απορροφηθεί ρίχνουμε ξανά ζωμό, φροντίζοντας να τον διατηρούμε διαρκώς ζεστό.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάται από το ρύζι και ανακατεύοντας τακτικά για να βγαίνει το άμυλο του ρυζιού και να χυλώσει το ριζότο.
Μετά από 17΄-18΄ το ριζότο θα είναι σχεδόν έτοιμο.
Το ρύζι θα έχει μαλακώσει αλλά θα κρατάει και λίγο στο δόντι.
Ρίχνουμε στο ριζότο 1 κουταλιά βούτυρο (ή μαργαρίνη για νηστίσιμο ριζότο) και τυρί της επιλογής μας - παρμεζάνα, γραβιέρα, ξηρή μυζήθρα.
Ανακατεύουμε καλά να λυώσουν βούτυρο και τυρί, αρωματίζουμε με θυμάρι ή χρωματίζουμε με μαϊντανό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να σταθεί για 2΄-3΄.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου